in

Kako da ubrzate metabolizam – Najžena

Kako da ubrzate metabolizam – Najžena
Kako da ubrzate metabolizam – Najžena

Metabolizam je proces kojim vaše telo pretvara hranu u energiju. Brži metabolizam znači da telo efikasnije sagoreva kalorije, što može pomoći u gubitku težine i poboljšati ukupni nivo energije.

Iznenađujuće, ubrzanje metabolizma za 30 posto može biti lakše nego što mislite. Uključivanjem određenih navika i promena načina života, možete dati značajan podsticaj svom metabolizmu i uživati u prednostima energičnijeg i zdravijeg života.

Dr. Joseph Ambani otkrio je dva načina za ubrzavanje metabolizma za 30 posto. Povećanje unosa proteina i bavljenje intervalnim treningom visokog intenziteta (HIIT) su dve metode za početak.

Proteini imaju veći termički efekat u odnosu na masti i ugljene hidrate, što znači da telo koristi više energije (kalorija) za varenje i obradu proteina. Takođe su neophodni za održavanje i izgradnju mišićne mase, koja sagoreva više kalorija u mirovanju u poređenju sa masnim tkivom.

Unos više proteina može privremeno ubrzati metabolizam, objašnjava Ambani. Termički efekat hrane (TEF) je povećanje brzine metabolizma nakon unosa hrane, a proteini izazivaju najveći porast TEF-a, ubrzavajući metabolizam za 15-30 posto.

HIIT je moćna metoda vežbanja koja kombinuje kratke navale intenzivne vežbe sa periodima odmora ili vežbi nižeg intenziteta. Ova vrsta treninga povećava sagorevanje kalorija tokom vežbanja i nakon njega, zbog čega se metabolizam ubrzava,. piše Klix.ba.

Integracijom ovih strategija u svoju rutinu možete efikasno podstaći metabolizam, podržati svoje ciljeve mršavljenja i poboljšati ukupni nivo energije.

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /