in

(Uživo) Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda: Nikola Nikodijević predsednik gradskog parlamenta

(Uživo) Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda: Nikola Nikodijević predsednik gradskog parlamenta
(Uživo) Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda: Nikola Nikodijević predsednik gradskog parlamenta

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda održava se danas, a za njenog predsednika izabran je Nikola Nikodijević (SPS), koga je predložila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) na junskim izborima. Prethodno su odbornicima potvrđeni mandati.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Za razliku od izbora u decembru 2023. godine, sada je sasvim izvesno da će koalicija oko SNS formirati vlast, s obzirom na to da je na junskim izborima osvojila apsolutnu većinu od 64 odbornika (od 110 koliko ih ima u Skupštini grada Beograda). To u praksi znači da će ova politička grupacija, pored predsednika Skupštine grada, daje i gradonačelnika prestonice.

Ko ima koliko mandata u Skupštini Beograda

  • “Aleksandar Vučić – Beograd sutra” – 64 mandata
  • “Dr Savo Manojlović – i ja sam Beograd – Kreni-promeni” – 21
  • “Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović” – 14
  • “Mi snaga naroda – Branimir Nestorović” – 10
  • Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek” – 1

Izabran predsednik Skupštine grada Beograda

Nikola Nikodijević (SPS) izabran je po četvrti put za predsednika Skupštine grada Beograda. Od 72 poslanika koji su glasali, njega je podržalo njih 60.

Nikola Nikodijević

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Nikola Nikodijević

Pavlović: NPS će samostalno nastupati

Miloš Pavlović iz Narodnog pokreta Srbije (NPS) rekao je da su na ovim izborima promovisali borbu kao način suprotstavljanja vladajućoj koaliciji, a jedan od tih načina je i učestvovanje na sednicama Skupštine.

Miloš Pavlović

Foto: Milan Ilić / Ringier

Miloš Pavlović

Rekao je i da napuštanje gradskog parlamenta pre četiri godine ništa nije donelo, ni opoziciji ni građanima.

Dobrica Veselinović podneo ostavku

Kandidat za gradonačelnika koalicije “Biramo Beograd” na junskim izborima Dobrica Veselinović, podneo je ostavku na odborničku funkciju, a svojim kolegama poželeo sreću u radu.

Dobrica Veselinović

Foto: Milan Ilić / Ringier

Dobrica Veselinović

Nikola Nikodijević kandidat za predsednika Skupštine grada

Aleksandar Antić (SPS) predložio je Nikolu Nikodojevića (SPS) za predsednika Skupštine grada Beograda. On je ovu funkciju obavljao i u prethodna tri skupštinska saziva.

Predlog da Nikodijević bude izabran za predsednika Skupštine grada potpisalo je 59 odbornika vladajuće koalicije okupljene oko SNS.

Manojlović napustio sednicu

Pošto su odbornički mandati verifikovani, lider Pokreta “Kreni – Promeni” je zajedno sa drugim članovima odborničke grupe napustio gradsku skupštinu.

Savo Manojlović

Foto: Milan Ilić / Ringier

Savo Manojlović

Potvrđeni mandati odbornicima

Nakon pauze od 15 minuta, potvrđeni su mandati svih 110 gradskih odbornika. Pre toga bila je određena pauza od 15 minuta, dok je verifikacioni odbor pregledao izborni materijal.

.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Počelo zasedanje, predsedava Toma Fila

U sali Skupštine grada Beograda nešto posle 10 sati počelo je zasedanje. Prisutni su i odbornici vlasti i opozicije.

Aleksandar Šapić

Foto: Milan Ilić / Ringier

Aleksandar Šapić
.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Konstitutivnoj sednici će do izbora predsednika Skupštine, u skladu sa Poslovnikom, predsedavati najstariji odbornik što je i u ovom slučaju, kao i u decembru, Toma Fila (SPS).

Toma Fila

Foto: Milan Ilić / Ringier

Toma Fila

Savo Manojlović neće u skupštinske klupe

Lider Pokreta “Kreni – Promeni” Savo Manojlović rekao je da odbornici ovog pokreta neće aktivno učestvovati u radu Skupštine Beograda, tačnije da će danas verifikovati odborničke mandate, a onda iz protesta napustiti sednicu.

– Razlog ovog protesta je potpuno kršenje izbornog procesa, što se posebno manifestuje događanjima u Nišu. To predstavlja direktan izborni inženjering i ključni razlog naše odluke – rekao je on jutros.

Inače, Manojlović je i pre izvesnog vremena najavio da neće ući ni u gradsku ni u skupštine opštine Novi Beograd.

.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Predstavnici ostalih stranaka koje su osvojile mandate na junskim izborima pre samog početka sednice ispred Skupštine grada održavaju konferencije za medije.

Šefica zajedničke odborničke grupe Zeleno-levog fronta i Pokreta slobodnih građana Natalija Stojmenović izjavila je danas da će biti najglasnija opozicija vlasti. Rekla je i da će odbornici ove grupe prisustvovati konstitutivnoj sednici, jer su im mandate dali građani.

.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Mila Popović iz Stranke slobode i pravde (SSP), koja je inače bojkotovala izbore u Beogradu, rekla je danas da je “ovo finale izborne krađe i prevare”.

Dnevni red

  • potvrđivanje mandata odbornika,
  • izbor predsednika predsednika Skupštine grada
  • izbor zamenika predsednika parlamenta
  • predlog rešenja o postavljenju sekretara skupštine
  • predlog rešenja o postavljenju zamenika sekretara

Da bi došlo do imenovanja na te funkcije, potrebni su glasovi najmanje 56 od ukupno 110 odbornika.

Skupština grada je konstituisana kada se izabere predsednik gradskog parlamenta, a za kandidata za ovo mesto slovi Nikola Nikodijević (SPS), koji je i u prethodnom mandatu obavljao ovu funkciju.

Gradonačelnik najkasnije do 20. jula?

Ako se danas konstituiše skupština, odnosno izabere predsednik skupštine, gradski parlament ima zakonski rok od mesec dana da izabere gradonačelnika. To znači da bi novi ili stari gradonačelnik Beograda trebalo da se izglasa najkasnije do 20. jula.

Gradonačelnik se po zakonu bira tajnim glasanjem iz redova odbornika, a za njegov izbor je potrebna prosta većina od 56 odbornika.

Šapić kandidat za gradonačelnika

To znači da vladajuća koalicija oko SNS može samostalno da izabere i predsednika parlamenta i gradonačelnika i da formira vlast pošto ima ukupno 64 mandata u gradskoj skupštini.

Aleksandar Šapić je najveći favorit da ostane na mestu gradonačelnika

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Aleksandar Šapić je najveći favorit da ostane na mestu gradonačelnika

Najveće šanse da bude gradonačelnik daju se Aleksandru Šapiću koji je kandidat vladajuće koalicije za tu funkciju, a u poslednje dve godine bio je na čelu prestonice.

Prema zakonu, gradonačelnik može da bude svako od 110 odbornika ukoliko dobije potrebnu većinu od 56 glasova.

Tri pokušaja

Nakon decembarskih izbora u Beogradu nijedna od pet lista (SNS, Srbija protiv nasilja, “Mi, glas naroda”, SPS) koje su ušle u skupštinu nije imala većinu u parlamentu zbog čega iz tri pokušaja nije mogao ni da se izabere predsednik skupštine, a samim tim ni da se konstituiše parlament.

Nakon decembarskih izbora skupština Beograda nije konstituisana iz tri pokušaja

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Nakon decembarskih izbora skupština Beograda nije konstituisana iz tri pokušaja

Konstitutivna sednica je odlagana dva puta da bi 3. marta 2024. istekao rok za konstituisanje skupštine Beograda nakon čega su raspisani novi beogradski izbori za 2. jun.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /