in

Predsednica GIK Niš: Nije tačno da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o glasanju na lokalnim izborima

Predsednica GIK Niš: Nije tačno da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o glasanju na lokalnim izborima
Predsednica GIK Niš: Nije tačno da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o glasanju na lokalnim izborima

Danijela Milićević, predsednica Gradske izborne komisije iz Niša, demantovala je tvrdnje pravnice Sofije Mandić koja je rekla da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o sprovođenju glasanja na lokalnim izborima u Nišu, održanim 2. juna 2024. godine.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

– Naime, apsolutna je neistina da “već deset dana nema nijednog zapisnika iz Niša na sajtu Republičke izborne komisije“. Istina je da je Gradska izborna komisija, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, skenirane zapisnike sa biračkih mesta u Nišu počela da objavljuje u toku izborne noći, samo nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta, što je sve izuzetno lako proverljivo putem veb-prezentacije Republičke izborne komisije(RIK), s obzirom na to da su, u skladu sa zakonom, uz svaki zapisnik navedeni datum i vreme njegovog objavljivanja – navodi Milićević.

Demantovala je i tvrdnje koje je iznela Mandićeva da osim zapisnika, na veb-prezentaciji RIK nisu objavljeni ni prigovori koje su podnosioci niških opozicionih izbornih lista podnosili Gradskoj izbornoj komisiji, kao ni žalbe koje su protiv Gradske izborne komisije podnete Višem sudu u Nišu.

– Da je u pitanju neko drugi, a ne pravnica sa iskustvom u radu lokalne izborne administracije, pomislili bismo da je u pitanju nesnalaženje na veb-prezentaciji RIK. Međutim, činjenica da su ovako grube neistine iznete upravo od Sofije Mandić ipak ukazuju na to da je u pitanju učešće u višednevnom svesnom i sistematskom zbunjivanju i uzbunjivanju javnosti, a sve u cilju pojačavanja pritiska na rad ne samo Gradske izborne komisije, već, što je možda još opasnije, i na rad Višeg suda u Nišu – navela je Milićević.

“Svi zapisnici uredno na sajtu”

Istakla je da su svi zapisnici o radu biračkih odbora u gradu Nišu uredno objavljeni na veb-prezentaciji RIK, u okviru podstranice Zapisnici o radu biračkih odbora, kojoj se pristupa putem linka na početnoj stranici veb-prezentacije www.rik.parlament.gov.rs i koja se pretražuje unošenjem naziva gradskih opština grada Niša.

– Što se tiče prigovora i žalbi, one su takođe dostupne na istoj veb-prezentaciji, u okviru podstranice Registar prigovora, gde su dostupna i rešenja Gradske izborne komisije doneta po svakom od podnetih prigovora. Gospođu pravnicu Sofiju Mandić bismo ovom prilikom zapitali kako je lokalna opozicija u Nišu mogla da podnese prigovore i žalbe ako zapisnici biračkih odbora nisu bili javno objavljeni putem veb-prezentacije RIKa?! – navodi Milićević.

Poručila je i da “uprkos svim pritiscima i neprimerenim uticajima na njen rad, Gradska izborna komisija ostaje posvećena i čvrsta u opredeljenju da aktuelni izborni proces u Nišu do kraja dovede u svemu u skladu sa zakonskim propisima i uz apsolutno poštovanje izborne volje građana Niša iskazane na demokratskim i slobodnim izborima održanim 2. juna 2024. godine.”

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /