in

Majka ubijene Adriane Dukić iz OŠ “Vladislav Ribnikar” poslala poruku roditeljima dečaka ubice

Majka ubijene Adriane Dukić iz OŠ “Vladislav Ribnikar” poslala poruku roditeljima dečaka ubice
Majka ubijene Adriane Dukić iz OŠ “Vladislav Ribnikar” poslala poruku roditeljima dečaka ubice

U beogradskom Višem sudu danas je saslušanjem svedoka nastavljen parnični postupak protiv oca, i majke dečaka koji je 3. maja prošle godine u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio devetoro učenika i čuvara škole, a šestoro ranio.

Foto: Milan Ilić, Društvene mreže / Ringier

.

Ovaj postupak protiv Kecmanovića, njihovog sina, kao i protiv škole i države, pokrenula je porodica Dukić, čija je ćerka Adriana ubijena u školi.

Na prethodnom suđenju advokat Marina Ivelja saopštila je da njeni klijenti, Miljana i Vladimir Kecmanović, neće svedočiti u ovom parničnom postupku jer “nisu u stanju ponovo da se suočavaju sa roditeljima stradale dece”.

Danas su saslušani pedagog i psiholog kao odgovorna lica škole.

Tužba je podneta zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

“Svi ste krivi, a svi ćutite!”

U međuvremenu, na društvenim mrežama oglasila se Biljana, majka ubijene Adriane Dukić.

– Niko nije kriv, niko ne oseća nikakvu odgovornost? Niko? Ko god da ima grižu savesti, ko god oseća da ima nešto još da kaže, recite sada! Sada ili nikada! Svi ste krivi, a svi ćutite. Pitam se kako ćete ceo život nositi to na duši i da li se pitate šta vas čeka posle smrti? Priznajte svoje greške i potražite oproštaj. Za iskrenost prema sebi i drugima, zbog naših anđela.. Ja Vam sigurno oprostiti neću, ali onaj gore možda – napisala je Biljana.

Roditelji Adriane Dukić

Foto: Milan Ilić / Ringier

Roditelji Adriane Dukić

Ona je u razgovoru objasnila da je boli to što svi okrivljeni u ovom postupku, a naročito Kecmanovići, ćute ili još gore – negiraju krivicu.

– Da nema krivca, ovako nešto se ne bi dogodilo. A svi se prave ludi, od direktora škole u kojoj mi je dete ubijeno, preko pedagoga, psihologa, do roditelja dečaka koji je našu decu bukvalno streljao. I svi oni su rekli da nisu krivi – objašnjava Biljana, i dodaje:

Svi prebacuju odgovornost jedni na druge i ispašće da niko nije kriv. Nama su deca ubijena i njih ništa neće vratiti, ali ovo ne sme da se zaboravi i da ostane nekažnjeno kako se nikada više ne bi ponovilo. Pošto svi na sudu negiraju krivicu, plašim se da sve ide ka tome.

“Očekujem da roditelji dečaka koji nam je pobio decu odgovaraju”

Ona naglašava da bi volela da kao društvo “ne umremo” i da sada sprečimo da se nešto slično nikada ne dogodi.

– Kada bi svako snosio odgovornost za svoje greške, društvo bi nam bilo zdravije. Mi smo mala država, ali bismo mogli da budemo primer drugima po načinu na koji se odnosimo prema ovakvim zločinima. U Americi su nedavno prvi put osudili i kaznili roditelje koji su detetu (15) poklonili pištolj, kojim je u školi ubio četvoro dece. Očekujem da roditelji dečaka, koji nam je pobio decu, odgovaraju. Oni pre svega, pa svi ostali – rekla je majka ubijene devojčice, koja se sa suprugom i decom pre zločina doselila iz Francuske u Srbiju.

Adriana Dukić

Foto: edu.rs / Privatna arhiva

Adriana Dukić

Inače, pored ovog parničnog postupka, vode se još četiri po tužbama ostalih članova porodica ubijene i ranjene dece.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je i krivični postupak protiv oca i majke dečaka-ubice, kao i protiv instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je dečak ubica učio da puca, i to pod nadzorom i uz podršku oca Vladimira.

“Naša Adriana je bila malo na ovom svetu..”

Maloletni ubica krivično je neodgovoran, jer u trenutku masakra nije imao navršenih 14 godina. Trenutno je na veštačenju, pod ključem, u psihijatrijskoj bolnici, gde će po svemu sudeći ostati do daljeg.

Inače, Adriana Dukić će naći svoj večni dom u gradu gde se rodila i gde je živela. U crkvi Svetog Save u Parizu lice anđela biće oslikano Adrianinim likom.

Biljana objašnjava da je to bila ideja sveštenika, te da su im to predložili dva meseca nakon tragedije.

– Adriana je u toj crkvi krštena. Pomen od 40 dana smo održali tamo zbog svih onih koji nisu mogli ovde da budu prisutni. Predložili su da na jednoj od freski naslikaju njen lik mi smo se složili. Naša Adriana je bila malo na ovom svetu, ali verujem da će na taj način večno biti pamćena i prisutna – rekla je Biljana.

(Informer)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /