in

Ne trošite novac na skupe preparate: Evo zašto treba držati sapun pored kreveta

Ne trošite novac na skupe preparate: Evo zašto treba držati sapun pored kreveta
Ne trošite novac na skupe preparate: Evo zašto treba držati sapun pored kreveta

Rutina odlaska na spavanje uključuje mnoge stvari: tuširanje, pranje zuba i presvlačenje u najudobniju pidžamu koju možemo pronaći, samo da spomenemo neke. Do danas možda nikada niste razmišljali o tome da sapun stavite kao neophodnu stvar na noćni ormarić, ali sigurni smo da će vas prednosti iznenaditi.

Osim što ga koristite pod tušem ili lavaboom, komad sapuna može da održi vašu sobu i kuću čistima na način na koji nikada niste zamislili, piše House Digest. Može da odbije insekte i prljavštinu. Jedna od najefikasnijih prednosti držanja sapuna u blizini je njegova sposobnost da odbija insekte i prljavštinu.

Ako ste baštovan, možete staviti komad sapuna u svoju baštu kako biste sprečili korov i zaštitili svoje biljke od gladnih insekata i životinja. Takođe možete da koristite sapun da na bezopasan način držite paukove van svog doma. Prema Medical Nevs Todai, sapun i deterdžent su takođe lak i bezbedan način za kontrolu insekata u kući, posebno komaraca i drugih insekata koji se hrane krvlju.

Dr Clement Vinauger, docent na Virginia Tech, objasnio je da su sapuni sa jakim mirisom – poput kokosa ili eukaliptusa – odbojni za mnoge insekte. Ako vaša soba ima tendenciju da privlači insekte, komad sapuna na okviru vašeg kreveta ili noćnog ormarića može odbiti ove bube i očistiti vašu sobu od preostalih insekata. Ulje citronele, koje se koristi u repelentima protiv insekata, može se naći u određenim medicinskim sapunima. Za najbolje rezultate stavite sveže otvoren sapun na krevet, okvir ili dušek. Kada izađete, stavite komadić u džep da odbijete insekte.

Sapun pomaže kod sindroma nemirnih nogu

Verovali ili ne, sapun bi vam također mogao pomoći kod uobičajenog neurološkog poremećaja: sindroma nemirnih nogu (RLS). Naprimjer, dr. Mehmet Oz rekao je kako neki veruju da komad sapuna pomaže opustiti noge preko noći. “Ljudi ga stavljaju pod plahte”, objasnio je. “Mislimo da je lavanda opuštajuća i možda sama po sebi korisna.” Oko 42 posto pacijenata s RLS-om pozitivno je odgovorilo na ovu otopinu sapunice, čak i ako to nije naučno dokazano.

Za početak stavite sveži sapun jakog i umirujućeg mirisa ispod plahte. Sindrom nemirnih nogu obično je karakterističan neodoljivom željom za pomicanjem nogu, što često sprečava pacijente da se opuste i utonu u san. Iako nema naučnih dokaza da komad sapuna može izlečiti RLS, National Library of Medicine izveštava da jaki mirisi poput lavande i kokosa imaju inhalacijska svojstva koja smiruju parasimpatički nervni sistem i reguliraju telesne procese. Za najbolje rezultate poravnajte noge preko sapuna kako biste izravno ohladili nerve.

 

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /