in

Znaci koji mogu spasiti život: Nakašljite se i saznajte da li vam je srce bolesno

Veoma je važno da na vreme primetite prve simptome srčane insuficijencije jer vam od toga praktično zavisi život. Jedini problem je što su znaci često toliko raznovrsni i diskretni, da ih je veoma lako propustiti.

Neki od poznatijih simptoma srčane insuficijencije uključuju kratak dah, otežano disanje kada ležite i kašalj, kaže Iva Šelton, MD, doktorka interne medicine u “Brigham and Women’s Hospital”. “Postoje dve glavne vrste fiziologije srčane insuficijencije, levo i desno zatajenje srca”, objašnjava Šelton. “Kada se pojavi levostrano zatajenje srca, krv i tečnost koju sadrži vraćaju se u pluća, što dovodi do kratkog daha i kašlja. Ali pošto kašalj može da ukaže na pojavu mnogih stanja, od obične prehlade do problema sa štitnom žlezdom, kako možete da budete sigurni da je apravo reč o srčanoj bolesti?”

Saznajte koje vrste kašlja su znak za upozorenje.

Vlažni kašalj

Kada se krv povrati u pluća zbog srčane insuficijencije, zapravo se dešava da “pluća osećaju kao da se dave”, objašnjava Šelton. “Pluća osećaju iritaciju i pokušavaju da izbace tu vodu, tako da je prirodan odgovor na ovu pojavu kašalj. Pošto je ovaj kašalj rezultat nakupljanja tečnosti u plućima, generalno zvuči ‘mokro’.

Suv kašalj

Iako vlažni kašalj može da ukazuje na srčanu bolest, suv kašalj sa “pištanjem” takođe može da bude simptom. “Postoje i situacije u kojima pluća nisu u stanju da izvuku toliko tečnosti, pa kašalj zvuči suvo”, upozorava Šelton. Ovo je poznato kao srčana astma.

“Srčana insuficijencija može da uzrokuje nakupljanje tečnosti u plućima (plućni edem) i u ili oko disajnih puteva”, kažu stručnjaci sa Klinike Mejo. “Ovo može da izazove kratak dah, kašalj i ‘pištanje’ slično simptomima astme.”

Ružičasta sluz

Ako kad kaćjete izbacujete krvavu ili ružičastu sluz, to bi mogao da bude srčane insuficijencije, navodi Američko udruženje za srce. Ovo se dešava kada srce ne može da održi korak sa snabdevanjem krvlju, koja se onda “pohranjuje” u sudovima (plućnim venama) koje prenose krv iz pluća u srce. Sluz takođe može izgledati penasto ili belo.

Kašalj koji budi iz sna

Kada je plućima nagomilana tečnost i kašalj vas budi tokom noći, ovo može da bude paroksizmalna noćna dispneja (PND) prema “Verywell Health-u”.

“Ovo stanje karakteriše buđenje iz sna sa izraženom kratkoćom daha, osećajem da se borite za vazduh, kašljete i osećate potrebu da sednete, ustanete i otvorite prozor kako biste udahnuli. Sve to može da pomogne da se poboljša disanje nakon nekoliko minuta.”

Dugotrajan kašalj

Najčešći razlozi za dugotrajan kašalj su astma ili hronična opstruktivna bolest pluća – dva stanja koja izazivaju upalu pluća koja se mogu lečiti, navode stručnjaci Klivlendske klinike. Ako se uporni kašalj nastavi čak i nakon lečenja ovih problema, uzrok je najčešće srčana bolest.

Osećaj “tutnjanja” u grudima

Isto nakupljanje tečnosti koje izaziva kašalj takođe može da dovede do osećaja koji Medical News Today opisuje kao “pucanje, tutnjanje ili kao da će svakog sekunda ‘balon’ grudima da pukne”.

Šelton preporučuje da kod ovih simptoma se obavezno javite lekaru, a savet je i da spavate sa strane kako biste ublažili otežano disanje, da podignete noge – što pomaže kod edema, da se ne naprežete previše itd. ”

Izvori:

Klinika Mejo, “Heart Failure,” [Online]. Dostupno: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142.

 


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /