in

Žene koje imaju manji rizik od demencije

Iako su uzroci demencije još uvek uglavnom nepoznati, naučnici veruju da geni i način života mogu povećati rizik od razvoja demencije. A nova studija je potencijalno otkrila još jedan faktor koji doprinosi – izloženost estrogenu.

Istraživači su odlučili da procene odnos između rizika od demencije i količine izloženosti estrogenu, koji su definisali kao broj godina tokom kojih žena ima menstruaciju. Njihovi nalazi, objavljeni u American Journal of Geriatric Psychiatry, pokazuju da su žene koje su počele menstruaciju u mlađoj dobi ili su prošle kroz menopauzu u starijoj dobi imale smanjene šanse za razvoj demencije u budućnosti.

Shutterstock

 

„Na osnovu rezultata ove studije, estrogen može imati zaštitnu ulogu u razvoju demencije kod žena“, napisali su autori.

Međutim, ginekolog Suzan Gilberg-Lenc rekla je za Health da su potrebna rigoroznija istraživanja da bi se procenila veza između izloženosti estrogenu i rizika od demencije. „U idealnom slučaju, buduće studije bi uključivale randomizovane kontrolisane studije, longitudinalne dizajne i preciznije merenje nivoa hormona i izloženosti, kao i uračunavanje šireg spektra potencijalnih zbunjujućih faktora“, rekla je ona.

Merenje izloženosti estrogenu i rizika od demencije

Da bi procenili kako izloženost estrogenu utiče na rizik od demencije, istraživači su analizirali podatke UK Biobank o 273.260 žena starosti od 37 do 73 godine. Učesnici su dali informacije o svojoj reproduktivnoj istoriji, uključujući starost kada su imali prvu menstruaciju (kada jajnici počinju da oslobađaju estrogen) i kada su prvi put rodili. Takođe su prijavili koliko su imali godina kada su prošli kroz prirodnu menopauzu ili su imali bilateralnu ooforektomiju ili histerektomiju – što bi sve dovelo do pada estrogena – i da li su ikada koristile hormonsku terapiju.

Tokom studije, skoro 3.700 žena je dobilo demenciju, a istraživači su otkrili da su žene koje su počele menstruaciju sa 15 godina ili više imale 12 odsto veći rizik od demencije u poređenju sa onima čije su menstruacije počele sa 12 godina ili mlađe.

žena

Shutterstock

 

One koje su prošle kroz menopauzu u svojim 50-im imale su oko 24 posto manje šanse da razviju demenciju od žena koje su prestale sa menstruacijom u 40-im. Učesnici koji su imali histerektomiju i/ili bilateralnu ooforektomiju (uklanjanje oba jajnika) imali su osam posto veći rizik od demencije.

Lekarka gerijatrije Marijana Šuda rekla je da je studija zanimljiva, posebno zato što se lekari godinama pitaju da li estrogen na neki način štiti moždane ćelije.

Gilberg-Lenc je rekla da istraživanje dodaje sve veći broj dokaza koji sugerišu da estrogen utiče na zdravlje mozga. „Estrogen nije samo ključan za reproduktivno zdravlje, već ima i značajnu ulogu u mozgu, utičući na kognitivne funkcije kao što su pamćenje, pažnja i učenje“, rekla je ona. Anti-inflamatorni efekti estrogena mogu biti ključni faktor u njegovom potencijalu da zaštiti od demencije, dodala je ona.

Ograničenja studije

Uprkos rezultatima studije, Gilberg-Lenc je rekla da nema razloga za paniku ako ste dobili prvu menstruaciju kasno ili ste prošli kroz menopauzu u mlađoj dobi.

Studija ima nekoliko ograničenja, napomenula je, uključujući da je posmatračka. To znači da može samo da uspostavi vezu između kraće izloženosti estrogenu i povećanog rizika od demencije, ali ne dokazuje da skraćeno izlaganje estrogenu izaziva kognitivno oštećenje.

Pored toga, faktori osim estrogena mogu uticati na povezanost između godina menarhe i rizika od demencije, rekla je ona. Na ishod su možda uticale varijable koje istraživači nisu u potpunosti uzeli u obzir, kao što su faktori načina života, socioekonomske ili prehrambene navike i genetske predispozicije.

Procena rizika od demencije

Prema Gilberg-Lenc, reproduktivne karakteristike su samo jedan od mnogih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom procene rizika od razvoja demencije. Porodična istorija demencije je utvrđeni faktor rizika, kao i određena zdravstvena stanja, kao što su dijabetes i visok holesterol. Vaše šanse se povećavaju i zbog nezdravih životnih navika kao što su pušenje, pijenje alkohola i sedeći način života.

Dok su neke studije pokazale vezu između smanjenog rizika od demencije i hormonske terapije, Šuda je rekla da trenutne smernice preporučuju lečenje prvenstveno za ublažavanje zamora i drugih simptoma menopauze, a ne za sprečavanje kognitivnog pada. Zbog toga lekari preporučuju redovne preglede kod lekara kako bi vodili računa o svom kognitivnom zdravlju. 

 

 

Bonus video:

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /