in

Žene, ako osećate svrab u intimnoj regiji, ovo može biti uzročnik: Odmah ga se rešite

Može biti mnogo razloga zašto se javlja otok ili iritacija u vašoj najintimnijoj regiji: infekcija, povreda, a  stručnjaci se slažu da toalet-papir takođe može izazvati neke od ovih problema. Vulvovaginitis je zapaljenje vagine sa zapaljenjem spoljašnjih polnih organa žene (vulva), ali može se javiti izolovano i vulvitis (zapaljenje stidnice). Uzročnici zapaljenja mogu biti infektivni, neinfektivni, a pored toalet-papira mogu ga izazvati i alergija na  deterdžente, kupke…

„Toaletni papir može da iritira vašu vulvu i vaginu, posebno ako imate osetljivu kožu“, kaže sertifikovani ginekolog Pari Godsi. Dr Majkl Ingber, uroginekolog u Centru za specijalizovano žensko zdravlje, slaže se, primećujući da toalet papir zapravo može izazvati sve vrste infekcija ako ga ne koristite pravilno. Ne paničite – verovatno već koristite toaletni papir na  bezbedan i efikasan način.

Tehnički, možete biti alergični na određene hemikalije, poput mirisa, koje se koriste u vašem toalet-papiru. Ovo može izazvati vulvitis, stanje koje se često manifestuje kao svrab, peckanje, crvenilo ili otok. Ako primetite ove simptome nakon upotrebe nove vrste toalet-papira (naročito ako je mirisni i ukoliko niste sigurni u to da proizvođač ima sertifikate o bezbednosti proizvoda), promenite brend. Hemikalije koje se koriste za stvaranje mirisa mogu poremetiti normalan pH vaše vagine i dovesti do gljivične infekcije, kaže Džesika Šeferd, MD, docentica kliničkog akušerstva i ginekologije i direktorka minimalno invazivne ginekologije na Medicinskom koledžu Univerziteta Ilinois u Čikagu.

Osim toga, brisanje previše grubim ili teškim toalet-papirom može da stvori male posekotine na vašoj vulvi.

Ovi mikrorezovi mogu da dovedu do iritacija, oticanja, pa čak i do infekcije, ako se ne tretiraju adekvatno, jer je tu koža veoma osetljiva.

Svakako, prevencija se sastoji u održavanju higijene genitalnih organa, čistoći rublja i izbegavanju nošenja sintetičkog rublja, kao i uske odeće. Uvek birajte udobne, kvalitetne toalet-papire, napravljene od čiste celuloze, ali od proizvođača koji ima sertifikate da je bezbedan i čist odnosno da u sebi nema dodate hemikalije. Ukoliko i pored promene toalet-papira i svih ovih preventivnih mera imate iritaciju, javite se doktoru. Svakako, doktor je prava adresa, jer samo redovnim pregledima uz izbor kvalitetnih neškodljivih proizvoda zaista brinete o svom zdravlju.