in

Za ARTRITIS ne postoji LEK: Ali ove ČETIRI VOĆKE mogu da spase vaše ZGLOBOVE

 

Iako ne postoji lek, smatra se da dijeta može igrati ulogu u upravljanju simptomima. Prema Claire Morrison, MD, hrana bogata kalijumom može biti ključna u borbi protiv artritisa.

– Kalijum u ishrani pomaže u balansiranju viška soli, smanjujući zadržavanje tečnosti i pomaže pravilnom korišćenju kalcijuma u ​​kostima i zglobovima – objašnjava ona za Ekspres.

Ovo je podržano istraživanjem objavljenim u The Journal of Pain, koje je otkrilo vezu između niskog nivoa kalijuma i reumatoidnog artritisa. Opisano je da pacijenti sa reumatoidnim artritisom imaju značajno niže koncentracije kalijuma u ​​serumu od zdravih ispitanika, prenosi Indek.

 

Četiri vrste voća

Kao deo studije, grupa učesnika sa reumatoidnim artritisom doživela je manje bolova nakon uzimanja suplemenata kalijuma tokom 28 dana, u poređenju sa onima koji nisu. Stoga se čini da suplementi kalijuma takođe smanjuju intenzitet bola.

Ali dr Morison savetuje da pre nego što krenete na takav put, u svoju ishranu uključite četiri voća koja bi vam mogla pomoći da povećate nivo kalijuma.

„Dobri izvori kalijuma su banane, dinje, pomorandže i kajsije“, kaže ona. Sto grama banane sadrži 358 mg kalijuma, dok isto toliko dinja ima 267 mg. Sto grama pomorandže ima 181 mg kalijuma, a kajsije 259 mg.

Suva kajsija je još bogatija kalijumom i sadrži čak 1162 mg u sto grama.

 

Simptomi artritisa

Reumatoidni artritis je drugi najčešći oblik artritisa, prvi je osteoartritis. Pojavljuje se kada imuni sistem cilja na zglobove, izazivajući bol i oticanje. U početku, ugrožava glatku hrskavicu u zglobu, otežava kretanje i dovodi do bola i ukočenosti. Simptomi artritisa zavise od tipa, ali mogu uključivati:

– bol u zglobovima, osetljivost i ukočenost,

– zapalenje u i oko zglobova,

– ograničeno kretanje zglobova,

– topla crvena koža iznad zahvaćenog zgloba,

– slabost i iscrpljenost mišića.

BONUS VIDEO