in

vrtoglavica i mučnina – Najžena

vrtoglavica i mučnina – Najžena
vrtoglavica i mučnina – Najžena

Letnje visoke temperature mogu loše da utiču na zdravlje. Najčešće tegobe u ovom periodu su sunčanica i toplotni udar. Evo kako da ih prepoznate, razlikujete i šta treba da preduzmete ako vi ili neko u vašem okruženju ima simptome.

Simptomi sunčanice

Nastaje zbog preteranog izlaganja suncu, posebno glave i vrata. Prvo se javljaju jaka glavobolja i temperatura, a zatim pospanost, vrtoglavica, zujanje u ušima, a stariji se mogu onesvestiti. Osobe koje su se dugo sunčale mogu osećati i umor i malaksalost.

Šta da uradite: Osoba treba da ode u klimatizovanu prostoriju ili hladovinu, da se istušira mlakom vodom ili umije i stavi hladne obloge na čelo i vrat. Treba da pije vodu, po malo iz više puta. Ako se tegobe nastave ili pogoršaju, neophodno je potražiti pomoć lekara.

Shutterstock

 

Prepoznajte toplotni udar

Do toplotnog udara dolazi kada se telo pregreje za kratko vreme. Simptomi su temperatura preko 40, malaksalost, topla koža koja se ne znoji, ubrzan puls i disanje, pad pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje. Nekada prvi simptom može biti gubitak svesti. Javlja se ne samo zbog dugog boravka na suncu nego i u pregrejanoj prostoriji, pa je čest kod pekara, radnika u kuhinji, kraj visokih peći, vozača.

Šta da uradite: Treba se skloniti iz pregrejane prostorije ili sa sunca i pozvati hitnu pomoć. Važno je raskomotiti se, odnosno skinuti suvišnu odeću, umiti se ili istuširati mlakom vodom. Treba piti vodu.

Kako da se zaštitite?

– Ne provodite vreme napolju od 10 do 17 sati kada je najjače sunce.

– Izbegavajte naporan fizički rad. Oni koji rade fizičke poslove, treba to da čine od četiri do sedam ujutru.

– Nosite laganu, široku odeću, svetlih boja, od prirodnih materijala, šešir ili kačket.

– Rashlađujte se tuširanjem, umivanjem, i kvašenjem zglobova hladnom vodom.

– Redovno pijte vodu. Supe, mlaki čajevi i sveže ceđeni sokovi se, takođe, preporučuju.

– Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i one s kofeinom i šećerom.

– Jedite češće, a manje obroke. Izbegavajte prženu, slanu i masnu hranu.

Bonus video:

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /