in

Tamna strana menopauze: Žene kod kojih se javi pre 40. godine su podložnije jednom velikom riziku, navode doktori

Tamna strana menopauze: Žene kod kojih se javi pre 40. godine su podložnije jednom velikom riziku, navode doktori
Tamna strana menopauze: Žene kod kojih se javi pre 40. godine su podložnije jednom velikom riziku, navode doktori

Žene koje uđu u menopauzu pre 40. godine imaju veće šanse da umru mlade, ali mogu smanjiti rizik hormonskom terapijom, pokazalo je finsko istraživanje predstavljeno na 26. Evropskom kongresu endokrinologije u Stokholmu. Ova dugoročna studija je najveća studija sprovedena o povezanosti prevremene menopauze i mortaliteta, koja naglašava važnost redovnih lekarskih pregleda i odgovarajuće primene hormonske terapije kod ovih žena.

Većina žena prođe kroz menopauzu između 45 i 55 godina. Međutim, oko jedan procenat žena prolazi kroz menopauzu pre 40. godine, poznatu kao preuranjena menopauza ili primarna insuficijencija jajnika (POI), i izloženi su većem riziku od dugotrajnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca.

Shutterstock

 

Uzrok prevremene menopauze je uglavnom nepoznat, može se javiti spontano ili može biti uzrokovan nekim medicinskim tretmanima kao što su hemoterapija ili hirurško uklanjanje jajnika. Hormonska supstituciona terapija (HRT) je najčešći tretman, ali većina žena sa prevremenom menopauzom ne uzima ove lekove prema preporuci.

Žene sa prevremenom menopauzom češće umiru mlade

Istraživači sa Univerziteta u Ouluu i Univerzitetske bolnice Oulu pregledali su 5.817 žena sa dijagnozom spontanog ili hirurškog preranog otkazivanja jajnika u Finskoj između 1988. i 2017. godine. Uporedili su ove žene sa 22.859 žena bez POI i otkrili da žene sa spontanim primarnim zatajenjem jajnika imaju dvostruko veće šanse da umru od bilo kog uzroka smrti ili od srčanih bolesti i više od četiri puta veće šanse da umru od raka. Međutim, rizik od smrti od svih uzroka i raka je prepolovljen kod žena koje su koristile terapiju zamene hormona duže od šest meseci. Žene sa prevremenom menopauzom uzrokovanom operacijom nisu imale dodatni rizik od smrti.

Prethodne studije su takođe pokazale da žene sa ranom menopauzom imaju veći rizik od rane smrti. Međutim, ova asocijacija nikada ranije nije proučavana na tako velikom uzorku iu tako dugom vremenskom periodu kao što je ovaj od 30 godina.

žene

Shutterstock

 

,,Naša studija je jedna od prvih koja istovremeno istražuje povezanost hirurškog i spontanog preranog otkazivanja jajnika sa smrtnošću žena od svih uzroka, kardiovaskularnim bolestima i smrtnošću od raka. Takođe smo istražili da li terapija zamene hormona u trajanju dužem od šest meseci može da smanji Naši nalazi ukazuju na to da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti zdravlju žena sa spontanim prevremenim otkazivanjem jajnika kako bi se smanjio višak mortaliteta“, objasnila je dr. Hila Hapakoski sa Univerziteta u Ouluu.

Ova grupa istraživača planira da uskoro prouči da li žene sa ranom menopauzom imaju veću vjerovatnoću da imaju rak, srčane bolesti ili druge bolesti – i da li dugotrajna terapija zam ene hormona može uticati na ta stanja, prenosi News Medical

 

 

Bonus video:

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /