in

Šta se događa kada MUVA sleti na HRANU? Evo koliko to može da bude OPASNO po zdravlje i šta da radimo!

Kada dođe letnje vreme, muve su te koje stalno opsedaju našu hranu, piće i nas same. Koliko god da smo mislili da je bezazleno kad nalaze kod naše hrane, doktor Tomas Danijels, direktor laboratorije centra Luis Kalder na Fordam Univerzitetu, otkrio je da zaista nije naivna stvar.

Muve mogu da nose poput bakterija, birusa i jajašca parazita. Jednom kada muva pokupi klice, ona može da širi bolest na nekoliko načina.

Bakterije i virusi na kontaminiranoj hrani, izmetu i drugim mestima koe privlače klice, lepe se za telo muve i sitne dlačice na njenim nogama. Kada odleti i sleti negde drugde, na primer, na vašu hranu, ona ostavlja neke od tih klica za sobom.

– Dakle, potencijalno smo izloženi riziku od zaraze čak i od jedne obične kućne muve kada ona sleti na naš obrok, iako je količina patogena koju ona nosi verovatno mala – kaže on. 

Shutterstock

 

Danijels upozorava da više treba da budete zabrinuti zbog povraćanja muva, koliko god to gadno žvučalo.

– Kada muva sleti na vaš obrok, ona ne grize sitne komadiće hrane s vašeg tanjira. Umesto toga, insekt povraća probavne sokove na hranu da bi je dovoljno razgradio kako bi mogao da je proguta u tečnom stanju.

To, međuti, nije najgori deo procesa. MNaime, povraćka muve puna je klica od njenog poslednjeg obroka. A patogeni unutar muve žive duže od onih koje je u međuvremenu pokupila svojim nogama, zbog čega su klice iz muvine povraćke najopasnije po nas od svih drugih.

Neke od klica koje muve ostavljaju za sobom su prilično opasne i mogu da izazovu velike probleme.

Muva bi morala da sleti na sirovo meso ili izmet kako bi prenela ove bakterije i viruse na vašu hranu – kaže Larc. Što je vaša kuhinja čistija, to je manja šansa da muva nešto pokupi pre nego što pojede vaš obrok.

Doktor savetuje da pokrijete hranu dok čekate da je pojedete, i da ako vidite muve oko vaše hrane koju ste neko vreme ostavili nepokrivenu, najbolje bi bilo da je bacite, ako vam je stalo do vašeg zdravlja.

BONUS VIDEO