in

Redovno vam se na koži ocrtava udubljenje od ČARAPA? Može biti znak ozbiljne BOLESTI, obavezno se obratite DOKTORU!

Ako ste primetili da vam se na nogama u predelu oko zglobava, pojavljuju udubljenje od šavova na čarapama, to možda može da bude bezazleno jer je normalno tokom letnjih dana, ali i simotom ozbiljne bolesti i problema. 

Stručnjaci su upozorili da su jako otečene noge, znak nekih srčanih problema i jako loše cirkulacije.

-Bolesti srca i poremećaj cirkulacije uzrokuju četvrtinu svih smrtnih slučajeva u Britaniji, što je više od 160.000 smrtnih slučajeva svake godine. Prosečno se u zemlji zabeleži 460 smrtnih ishoda svakog dana ili jedan svaka tri  minuta – saopštila je Britanska fondacija za srce, a prenosi Daily record.

– Ukoliko primetite liniju na zglobu posle skidanja čarape sa noge, to je jasan pokazatelj koji nikako ne smete da ignorišete – prenosi Mirror.

Shutterstock

 

 

– Kada srce ne radi kako bi trebalo, tečnost iz krvnih sudova može da procuri u okolna tkiva. Noge i gležnjevi su najčešća mesta gde okolna tečnost procuri i to zbog samog procesa gravitacije. Ipak, ne mora da znači da većina ljudi koji imaju periferni edem obavezno imaju i srčane bolesti. Međutim, to je najčešći pokazatelj ozbiljnijih srčanih problema – navode kardiovaskularni stručnjaci.

Medicinski termin za problem koji nastaje usled prekomernog zadržavanja vode u nogama i stopalima jeste periferni edem.

 – Uporni problemi sa edemom mogu pak da budu i znak da vaše srce ne funkcioniše kako treba. Ozbiljniji uzrok perifernog edema je kongestivna srčana insuficijencija, stanje u kojem je vaše srce preslabo da bi efikasno pumpalo krv. Do srčane insuficijencije, ili slabosti srca, dolazi usled poremećaja srčane funkcije. Srčani mišić više nije u stanju da normalno pumpa krv kroz organizam. Određenja stanja poput koronarne bolesti ili visokog pritiska postepeno slabe srce, pa ono više nije u stanju da zadovolji potrebe organizma za kiseonikom. Srčana slabost je ozbiljno stanje koje u većini slučajeva zahteva doživotno lečenje – upozoravaju stručnjaci.

Najčešći simptomi srčane slabosti

Nedostatak vazduha i otežano disanje

Škripanje u grudima

Uporni kašalj koji se pogoršava noću, tokom spavanja

Umor i slabost 

Pospanost

Oticanje nogu, članaka ili stopala

Naduven stomak

Povećanje ili gubitak težine

Konfuzija i nedostatak koncetracije

Brz i nepravilan rad srca 

Povećana potreba za mokrenjem, pogotovo noću 

Bol u grudima

Ukoliko ste zabrinuti zbog otoka na nogama i gležnjevima koji se ne smanjuju, obavezno posetite svog lekara koji će vas uputiti na dalje analize.

BONUS VIDEO