in

Prvi simptomi šloga: Prepoznajte na vreme moždani udar i sprečite teške posledice

Moždani udar može biti opasan po život ili osoba može da ostane invalid. Kako da prepoznate simptome šloga i smanjite faktore rizika?

Prvi simptomi moždanog udara

Brzo pozivanje hitne pomoći može da spasi život osobi koja ga ima. Evo kako da ga prepoznate:

* Kažite osobi da se nasmeje i pogledajte da li je osmeh iskrivljen

* Podignite joj ruke – kod šloga jedna pada dole i ne može da stisne šake

* Govor je nerazumljiv, osoba deluje zbunjeno

* Nesigurno hoda, tetura se

* Vid je zamućen

Sprečite faktore rizika

Snizite pritisak

Visok krvni pritisak jedan je od najčešćih uzroka šloga. Zato ga redovno kontrolišite i pijte terapiju koju vam je dao lekar. Snižavanju pritiska može doprineti i sok od celera. Popijte jednom dnevno 200 ml soka od celera koji možete napraviti u blenderu od dve stabljike.

Shutterstock

 

 

Regulišite holesterol

U našem narodu se koristi prirodni lek koji može pomoći u snižavanju holesterola, uz savet lekara i terapiju. U blenderu usitnite 30 očišćenih čena belog luka i pet opranih limuna sa korom. Stavite smesu u litar vode i kad provri procedite. Tečnost sipajte u staklenu flašu i ostavite da se ohladi, pa je stavite u frižider. Pijte pre obroka, jednom dnevno u čašici za rakiju, tri nedelje. Napravite pauzu nedelju dana, pa ponovite. Pije se jednom godišnje.

Snizite šećer

Povišen nivo šećera oštećuje vremenom krvne sudove i doprinosi lakšem stvaranju krvnih ugrušaka. Zato ga treba držati pod kontrolom. Uz savet lekara, probajte i narodni napitak od grčkog semena. U dve čaše vode (400 ml) stavite jednu kašiku grčkog semena  i pustite da provri. Ostavite da stoji preko noći na sobnoj temperaturi i ujutru popijte tečnost na prazan stomak.

Skinite višak kilograma

Ako ste gojazni, možete imati zdravstvene tegobe poput visokog pritiska i dijabetesa, a to povećava šansu za šlogiranje. Budite fizički aktivni (šetajte i plivajte bar pola sata dnevno). Možete ubrzati metabolizam sledećim napitkom: u čašu mlake vode stavite kašičicu meda, ¼ kašičice mlevenog bibera i dve kašike soka od limuna. Pijte ujutru, na prazan stomak.

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /