in

Prvi simptom raka dojke: Obratite pažnju na ovu promenu na koži, a nije reč o kvržicama

Što se rak ranije otkrije, to bolje, tako da je važno redovno proveravati grudi na bilo kakve abnormalnosti. Njihova redovna provera će vam pomoći da razumete šta je normalno za vaše telo.

Dr Sara Kajat, tvrdi da samopregled dojki može biti važan način za rano otkrivanje raka.

Redovnim pregledom grudi moći ćete brzo da primetite sve promene na grudima.

– Rano otkrivanje raka dojke poboljšava vaše šanse za potpuni oporavak. Rak dojk ima nekoliko različitih simptoma, od kojih je prvi obično kvržica. Međutim, to nije uvek slučaj.

 

TRI SIMPTOMA RAKA DOJKE

1. Zadebljanje kože

Jedan od prvih znakova raka dojke područje zadebljanog tkiva dojke. Stručnjaci kažu da će koža biti čvrsta ili gumena, a mogu se pojaviti i kvržice u predelu na kome je koža zadebljala. Normalno tkivo dojke varira u konzistenciji za različite žene i može se promeniti tokom vašeg menstrualnog ciklusa.

2. Udubljenja na koži grudi

Ovo je još  još jedan znak raka dojke. Ako je udubljenje uzrokovano rakom dojke, onda bi moglo da bude toplo i može da nabubri. Dojka takođe može biti osetljiva, a možda ćete osetiti i bol u ovoj oblasti.

3. Osip

Poslednji kožni simptom raka dojke je osip na ili oko bradavice. Ovo će obično biti osip koji je crven ili ljuskav i ponekad može izgledati slično ekcemu. Osip takođe može da proizvede svrab, zbog čega se ponekad može zameniti sa ekcemom. 

Ako primetite bilo koji, od ova tri znaka, neophodno je da posetite lekara.