in

Preveliki unos soli izaziva NADUTOST: Loše utiče na DVA organa bez kojih nema života

 

Poznato je da je so opasna ako se konzumira u velikim količinama, osim što izaziva nadutost, jako loše utiče na druge organe. Preporučeni unos soli za odraslu osobu je jedna kašičica na dan, odnosno četiri do šest grama. Pojedina istraživanja pokazuju da čak 90 odto ljudi svakodnevno u organizam unosi mnogo više od toga, piše muscleandfitnesshers.co.za.

Istraživanje objavljeno u časopisu “European Journal of Urology” otkrilo je da previše soli u ishrani može da narušiti san.

Postoje nekoliko pokazatelja da preterujete sa unosom soli i na njih bi trebalo obratiti pažnju. 

„Ako je u vašoj ishrani previše soli, dolazi do zadržavanja vode u organizmu, pa možete delovati podbulo“, kaže Endži Murad sa Mejo klinike. 

Podbulost se najčešće javlja oko očiju, a može doći i do oticanja prstiju i zglobova. Preterana žeđ Povećan unos soli može da dovede do dehidratacije.

Rezultat toga je žeđ, posebno tokom bavljenja fizičkom aktivnošću. Osobe koje vežbaju mogu da primate pojavu veoma slanog znoja i i tanak film oko usana dok vežbaju, opisuje Endži. 

„To se događa jer telo pokušava da izbaci višak soli  koji smo uneli“, objašnjava ona.

Kad unosite previše soli, češće ćete mokriti, a urin može biti tamnije boje. Iako se to možda ne čini opasnim, mokrenjem se gubi kalcijum.

„Ako u krvi nema dovoljno kalcijuma, telo će ga uzimati iz kostiju“, dodaje Murad. 

To je razlog zbog kog se smatra da konzumiranje soli u većim količinama vodi do većeg rizika od osteoporoze.

Osobe koje vežbaju, a unose previše soli, mogu primetiti da su im mišići zategnuti. Natrijum i kalcijum odgovorni su za kontrakcije mišića, a kalijum im pomaže da se opuste.

Kad dođe do neravnoteže natrijuma i kalijuma, možete uočiti povećan bol u mišićima.

Dehidracija uzrokovana preteranim unosom soli dovodi do nadutosti, tvrdi Murad.

Postoje i manje očiti problemi koji se javljaju kada prekomerno konzumirate so.

„Najčešća kratkoročna nuspojava konzumiranja previše soli je ta što bubrezi nisu u stanju da prate izlučivanje natrijuma“, objašnjava Murad i dodaje:

„Kako se natrij nakuplja, zadržava se voda koja razređuje natrijum u telu. To povećava tečnost oko ćelija, kao i volumen krvi. Povećani volumen krvi znači da vaše srce mora više da pumpa krvi i vrši veći pritisak na krvne sudove“.

„Vremenom srce i krvni sudovi rade otežano, što može da dovede do oštećenja srca, krvnih sudova i bubrega. Posledice mogu biti visok krvni pritisak, srčani i moždani udar“, kaže Murad.

Imajte na umu da se većina soli koju konzumiramo krije u prerađenoj hrani. Najlakši način da smanjite unos soli je da više jedete svežu hranu.