in

Povećan nivo ove supstance u krvi dovodi do srčanog udara: Često zanemarujemo ove analize, a mogu da znače život

Kardiovaskularne bolesti pogađaju ljude širom sveta. Prema statistici, u Srbiji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre oko 52.000 ljudi, što znači da prosečno nestaje grad veličine Zaječara svake godine, dok se sve mlađa populacija suočava sa infarktom. Dobra vest je da možemo na vreme da prepoznamo određene znake i delujemo preventivno uz pomoć lekara.

Lipoprotein ili Lp je protein koji može značajno da poveća šanse za srčani udar kada je prisutan u visokim nivoima u krvi. Dr Set Baum, kardiologom i glavni naučnik u “Flourish Research” centru na Floridi za Fox New govorio je važnosti ove “crvene zastave” koja se često zanemaruje.

Šta je Lp?

Zajedno sa lipoproteinom niske gustine (LDL) i lipoproteinom visoke gustine (HDL), Lp prenosi holesterol kroz krv. Što su nivoi Lp veći, veća je verovatnoća da će se holesterol nakupiti u krvnim sudovima, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara.

“Lp sadrži česticu koja dovodi do kardiovaskularnih bolesti kada je u većim koncentracijama”, rekao je dr Baum.

Postoje tri glavna elementa Lp koji dovode ljude u opasnost, rekao je kardiolog. Prvi je da izaziva aterosklerozu, što je nakupljanje masti i holesterola u arterijama. Drugo je to što izaziva upalu. Treća komponenta, koja je takođe vitalna u nastanku srčanog ili moždanog udara, je da Lp povećava rizik od zgrušavanja što bi moglo da blokira arteriju.

Ko je u povećanom riziku?

Približno 20% populacije je u opasnosti zbog lipoproteina. Dr Bredli Server, kardiolog primetio je da troškovi i ograničen pristup testiranju Lp mogu biti problem.

“Testiranje uzima u obzir godine, pol, krvni pritisak, nivo holesterola i istoriju pušenja – ali ne uključuju Lp”, rekao. Međutim, Lp ne može da se kontroliše faktorima životnog stila. Pa zašto proveravati nivoe ako se ništa ne može učiniti?

“Iako ne možemo direktno smanjiti Lp, možemo da smanjimo druge kardiovaskularne faktore rizika”, rekao je Baum.  U Evropi i Kanadi, primetio je doktor, postoje smernice koje kažu da svako treba da ima univerzalni skrining za nivoe Lp. Nivoi lipoproteina mogu da se testiraju jednostavnim uzorkom krvi. Za kraj, bez obzira na nivo Lp, dr Server preporučuje smanjenje kardiovaskularnih faktora rizika načinom života, ishranom i vežbanjem i redovnim kontrolama kod lekara.