in

Posle ovoga ćete tost izbegavati u širokom luku: Ova navika vas može skupo koštati

Posle ovoga ćete tost izbegavati u širokom luku: Ova navika vas može skupo koštati
Posle ovoga ćete tost izbegavati u širokom luku: Ova navika vas može skupo koštati

Iako veliki rizik od bolesti leži u genetici, naš izbor načina života takođe može imati ogroman uticaj ne samo na smanjenje rizika, već i na to kako se naša tela bore ako se razbolimo. Onkolog konsultant iz bolnica u Bedfordu i Adenbruku sprovodi istraživanje o tome kako životni stil ljudi utiče na njihovo zdravlje i koliko povećava šanse za razvoj ozbiljnih bolesti.

On je otkrio da jedna navika može predstavlja ogroman rizik po zdravlje.

Profesor Robert Tomas otkrio je da postoje jednostavne promene koje možemo da uradimo i upozorio na navike za koje možda nismo svesni da mogu da naškode našem zdravlju na veoma ozbiljan način. Jedan od njih je jedenje zagorenog tosta – osim što je prilično gadan, može povećati rizik od teških bolesti.

“To je zato što pečenje skrobne ili slatke hrane (kao što je hleb) na visokim temperaturama proizvodi toksična jedinjenja koja se zovu akrilamidi koja mogu da oštete vašu DNK i da učine veliki pritisak na vaš imuni sistem tokom vremena. I, po pravilu, što su tamnije braon, to više akrilamida sadrže.”

Iz tog razloga, on je upozorio da ne jedete puno hrane sa roštilja ili pečene hrane, jer bi vremenom njihov uticaj mogao biti veoma opasan.

Čak i ako ne jedete zagoreli tost, možda volite da ujutru na tost namažete ukusan, sladak džem, ali i to treba da prestane, kaže prof. Tomas. Šećer je direktno povezan sa povećanjem rizikom od bolesti, pa on predlaže da se slatki preliv zameni avokadom, jer je pun zdravih masti i takođe je zasitan.

Još jedan jednostavan, ali važan savet koji je podelio je da se pobrinete da perete zube svake večeri.

Takođe je rekao da, uprkos našem strahu od izlaganja suncu, zapravo nam je potrebno malo sunca jer može pomoći u prevenciji raka bubrega, prostate, creva, pa čak i kože. Iako i dalje treba da pazimo da ne dobijemo opekotine od sunca, naša tela koriste vitamin D, koji dobijamo od sunca.


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /