in

POJAVLJUJU VAM SE MODRICE BEZ RAZLOGA? Ovo su najčešći razlozi za plave bolne flekice po telu

Vitamini u tabletama

Nije bez razloga navedeno na svim pakovanjima dodataka ishrani da se pre njihovog uzimanja treba posavetovati sa lekarom. Tablete koje sadrže beli luk, đumbir, ginko, ženšen, omega 3 kiseline i vitamin E mogu da izazovu pojavu modrica po telu, jer utiču na trombocite i zgrušavanje krvi.

Shutterstock

 

Ženski pol skloniji

Kod žena se modrice češće javljaju bez razloga, jer imaju tanju kožu od muškaraca, pa i slab udarac o neki predmet ostavi posledice. Razlog je i hormon estrogen koji utiče na izgradnju krvnih sudova i njihovu čvrstinu.

Više ih je u kasnijim godinama

Posle 60. godine modrice nastaju lakše, jer koža s godinama postaje sve tanja, a krvni sudovi osetljiviji. Osim toga, ispod kože tada ima manje masnoće i kolagena koji štite krvne sudove od oštećenja.

POJAVLJUJU VAM SE MODRICE BEZ RAZLOGA? Ovo su najčešći razlozi za plave bolne flekice po telu

Shutterstock

 

Bolesti krvi

Neka oboljenja krvi, kao što su hemofilija i Fon Vilebrandova bolest, dovode do pojave modrica. Hemofilija sprečava zgrušavanje krvi. Fon Vilebrandova bolest je blaži poremećaj zgrušavanja krvi – kada zub krvari tokom popravljanja, duže curi krvi iz nosa, postoji krv u mokraći ili stolici i obilne su menstruacije.

Posledica lekova

Kada pijete brufen ili aspirin koji razređuju krv, mogu se javiti modrice. Izazivaju ih i lekovi za razređivanje krvi i za lečenje srčane aritmije. Neki antidepresivi deluju na trombocite koji su važni za zgrušavanje krvi. Kortikosteroidi kojima se leče kožna oboljenja mogu istanjiti kožu i učiniti je podložnijom pojavi modrica.

POJAVLJUJU VAM SE MODRICE BEZ RAZLOGA? Ovo su najčešći razlozi za plave bolne flekice po telu

Shutterstock

 

Kada se treba javiti lekaru?

U slučaju da vam se često pojavljuju modrice bez razloga, obavezno se javite lekaru. Iako većina modrica nije opasna, neke mogu biti posledica oboljenja krvi. Ako ne prođu posle tri nedelje, javljaju se na istim mestima, imate povišenu temperaturu, noću se znojite, oteknu vam limfni čvorovi – obavezno idite kod lekara.