in

Otečeni kapci, tačkice po beonjači ili tamni krugovi: Ako imate ove promene na OČIMA, odmah se obratite vašem lekaru

Pored ovih alarmnih simptoma, vredi dodati i izgled očiju koji nam može reći mnogo više nego što mislimo. Proverite šta vaše oči govore o vašem zdravlju.

Tamni krugovi

Često se kaže da u našim očima možemo videti pravo lice druge osobe. Osim ličnosti i osobina koje držimo duboko u sebi, naše oči nas mogu upozoriti i na razvoj bolesti i zdravstvenih problema.

Najčešća promena koju vidimo ispod očiju je tzv tamni krugovi poznati kao tamni krugovi ispod očiju . Obično su znak iscrpljenosti, neprospavanih noći, preopterećenosti. Ponekad, međutim, potcenjivanje problema može doprineti značajnom pogoršanju zdravlja. Tamni krugovi ispod očiju, osim nedovoljnog sna, mogu ukazivati i na anemiju ( anemiju ), abnormalnu funkciju štitne žlezde ili netoleranciju na hranu. I ovo je samo početak onoga što vaše oči govore o vašem zdravlju.

Pojava mrlje na beonjači obično izaziva anksioznost. Ponekad je promena praćena neugodnošću u vidu svraba, bola ili peckanja. Razloga za to može biti, počevši od bezopasnih faktora, kao što su prašina ili druge iritantne supstance koje uđu u oko, do ozbiljnih neoplastičnih promena.

Popucala krvna zrnca, žućkasta mrlja, ili tamna promena na beonjači – u takvim slučajevima uvek treba konsultovati lekara koji će proveriti šta je uzrok promene boje.

Promena boje proteina u žutu – najčešći znak žutice

Iznenadna promena boje očnih proteina u žutu nijansu nikada nije dobar znak. Najčešći simptom žutice izaziva prevelika količina žučnog pigmenta – bilirubina . Žute oči mogu biti znak bolesti jetre, pa ako primetite izmenjenu boju proteina, trebalo bi da uradite krvne pretrage da biste proverili zdravstvene probleme.

Trzanje očnih kapaka je simptom stresa i napetosti

Stres je jedan od najvećih neprijatelja našeg zdravlja. Ako želimo da uživamo u besprekornom stanju – i fizičkom i psihičkom – moramo da vodimo računa o svom mentalnom stanju, dobrobiti i stvarima kojima se svakodnevno bavimo. Odgovoran posao, stresna pozicija, zahtevan šef i prevelika očekivanja jedni prema drugima doprineće povećanju napetosti i osećanju negativnih emocija koje dovode do zdravstvenih problema. Trzanje očnih kapaka može biti znak umora, stresa i premalo magnezijuma. Ponekad je to i znak sindroma suvog oka.

Otečeni kapci

Otečeni kapci su prilično česta pojava. Vidimo ih posle neprospavane noći ili kada dođe do alergijske reakcije, na primer, kao posledica korišćenja neodgovarajućih proizvoda za negu lica. Da bismo se oslobodili otoka, često koristimo hladne obloge ili masku od krastavca, ali ako su otečeni kapci česta pojava, vredi konsultovati specijaliste. Otečene oči mogu ukazivati na:

  • alergije
  • sinusitis
  • dijabetes
  • poremećena ravnoteža natrijuma i kalijuma
  • hipotireoza ili hipertireoza
  • oboljenje bubrega
  • srčana aritmija

BONUS VIDEO