in

Nekad smo je brali po livadama: Skupa i retka namirnica pospešuje rad jetre i creva

Nekad smo je brali po livadama: Skupa i retka namirnica pospešuje rad jetre i creva
Nekad smo je brali po livadama: Skupa i retka namirnica pospešuje rad jetre i creva

Ukoliko niste imali priliku da probate kiselicu, mi vam toplo preporučujemo da to što pre uradite.

Na prvu loptu će vam ukus ovog povrća izgledati kao ukus bilo koje druge salate, ali kasnije ćete uvideti njen jasni, sveži, gotovo citrusni ukus, savršen za ove prolećne dane.

Kupovina i čuvanje

Ako berete ili kupujete ovu biljku vodite se istim onim pravilima koja poštujete kad kupujete bilo koju drugu vrstu zeleniša: rukolu, spanać, blitvu…

Zeleniš obavezno kupujte onog dana kad mislite da ga pripremate nikako ranije, a to je kod kiselice veoma važno jer gotovo preko noći može da uvene bez obzira na način na koji je čivate.

Izbegavajte listove koji su promenili boju ili su oštećeni. Iako u većini slučajeva znači da su plodovi ne toliko privlačnog izgleda organskog porekla i da ih ne treba zaobilaziti, kad je kiselica u pitanju to nije slučaj i zato birajte samo lepe listove.

Kad je u pitanju čuvanje ove namirnice, najbolje bi bilo da je potrošite odmah, ali ako već morate da je ostavite za sutradan onda pripazite da bude na suvom, jer će je vlaga upropastiti. Zamotajte kiselicu u papirni ubrus koji će upiti višak tečnosti i nemojte je prati pa ostavljati u frižider.

Upotreba u kulinarstvu

Pre upotrebe kiselicu dobro operite jer raste blizu zemlje i zato je neophodno da listić po listić perete u hladnoj vodi, a kasnije ih posušite kuhinjskim ubrusom. Neki ljudi tvrde da je neophodno odstraniti peteljku, ali po našem mišljenju ukoliko je mlada i mekana slobodno je ostavite.

Kiselica je poprilično skupa i retka namirnica i zato je iskoritite na najbolji mogući način.

Pesto. Zamenite peršun ili bosiljak kiselicom i pripremite pesto na standardni način. Daće vašoj testenini neverovatno osvežavajuću notu. Za početak kiselicu možete pomešati sa nekom drugom začinskom biljkom, a kasnije povećavajte količinu prema vašem ukusu.

Varivo. U vaše prolećno varivo prepuno raznog povrća, pred sami kraj kuvanja ubacite vezicu kiselice.

Salate. Ako ste imali tu sreću pa ste pronašli mladu kiselicu, nemojte je uništavati termičkom obradom već je dodajte u omiljenu salatu.

Kiselica za zdravlje

Ova biljka je veoma bogata vitaminom C i vekovima se ceni u prirodnoj medicini kao jedna od zdravijih. U nedostatku drugih lekova, u davna vremena koristila se za prevenciju i lečenje ozbiljnih stanja kao što je skorbut. Engleski lekari 19. veka su koristili kiselicu za lečenje svih upalnih procesa u telu.

Kiselica pospešuje probavu i ima blago laksativno dejstvo, što znači da povećava nivo tečnosti u crevima, poboljšava njihov rad i omekšava stolicu.

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /