in

Naučnici otkrivaju: Evo koliko treba da vežbamo, a koliko da mirujemo ako želimo da sačuvamo zdravlje

Naučnici otkrivaju: Evo koliko treba da vežbamo, a koliko da mirujemo ako želimo da sačuvamo zdravlje
Naučnici otkrivaju: Evo koliko treba da vežbamo, a koliko da mirujemo ako želimo da sačuvamo zdravlje

Novo australijsko istraživanje sugeriše da je stajanje najmanje pet sati dnevno ključno za optimalno zdravlje. Stručnjaci veruju da su otkrili tačno koliko dugo treba provesti sedeći, spavajući, stojeći i vežbajući svaki dan kako bismo održali srce zdravim.

Već godinama unazad upozoravaju da predugo stajanje na mestu povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući debljanje, dijabetes tipa 2, rak, pa čak i ranu smrt. Sada su otkrili da bi trebalo da sedimo samo šest sati dnevno, dok bismo nešto više od dva sata na dan trebalo da potrošimo na energično vežbanje, poput treninga u teretani ili brze šetnje.

Lagane vežbe, poput obavljanja kućnih poslova ili pripremanja večere, trebalo bi da traju još dva sata u danu. Kada je u pitanju san, ključno je osam sati i dvadeset minuta.

Shutterstock

 

,,Ljudi će iskusiti trajne dobrobiti ovih mera na zdravlje srca samo ako ih budu redovito sprovodili”, rekao je dr Christian Brakenridge, autor studije i stručnjak za fiziologiju vežbanja na Tehnološkom univerzitetu Swinburne u Melburnu.

U istraživanju je učestvovalo 2.300 volontera, praćeni su tokom osam dana

Dr Brakenridge tvrdi da kraće vreme sedenja i više vremena provedenog u stojećem položaju, telesna aktivnost i spavanje daju veliki podsticaj našem kardiometaboličkom zdravlju.

trening

Shutterstock

 

Naučnici su analizirali podatke više od 2.300 volontera, u proseku starih 60 godina. Četvrtina je imala dijabetes tipa 2. Pratili su svoju aktivnost osam dana pomoću monitora za praćenje koji je računao vreme koje je svaki učesnik proveo sedeći, stojeći i spavajući.

Pišući za časopis Diabetologia, istraživači su zaključili:

,,Sedenje je povezano s kardiometaboličkim zdravljem. Manje vremena provedenog u sedećem položaju i više vremena provedenog u telesnoj aktivnosti povezano je s poboljšanim nivoom glukoze, insulinskom osetljivošću, nivoima insulina, postotkom masnoće te nivoima triacilglicerola i holesterola.” 

 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /