in

Natapaju tampone alkoholom: Devojčice iz Srbije zaludeo bizaran trend sa tiktoka, ginekolog Milošević upozorava koliko je to opasno za zdravlje

Tinejdžerke u Srbiji zaludeo je novi izazov sa Tiktok-a. Mlade devojke natope tampon votkom, potom ga stave u svoj polni organ kako bi se “opile”, ne mareći što tako mogu da dobiju ozbiljne zdravstvene tegobe. Pedijatar dr Saša Milićević upozorio je na bizarni trend zbog kojeg je imao nekoliko maloletnih pacijentkinja koje su to uradile. Ginekolog Vanja Milošević apeluje na mlade devojke i upozorava na opasnosti.

“Ljudskoj gluposti nema kraja. Za ovo što sam čuo, na svu sreću, nisam imao iskustava, ali čujem da jesu pedijatri jer se radi o mlađim devojkama koje nemaju nivo zdravstvene kulture da odlaze kod ginekologa – rekao je dr Milošević za “Kurir TV”. 

Istakao je i šta konkretno može da pođe po zlu usled ovakvog riskantnog ponašanja.

“Kad pričamo o tome, nisam pametan da li upozoravamo, šta nam je namera ili dajemo povod onima koji nisu to probali, da i oni počnu. Razmišljam koliko je to pametno. Va*ina je vrlo osetljiv organ, koji ima velike specifičnosti. Bakterijska flora je prva barijera u svemu što može da nastane, od infekcija i upalnih procesa. Kad se to naruši i to sosptvenim činjenjem, problem je i veći”, rekao je dr Milošević i dodao:

“Taj alkohol, ako je to tako, menja bakterijsku floru i hormonski status. Ako se on iz bilo kog razloga, fizičko-hemijskim agensima naruši, mogućnost je mnogostruka od upalnih procesa i svega što on proizvodi, poput vaginitisa i kolpitisa. To su crvenila, peckanje, bol, naročito u intimnim odnosima, zatim teške urinarne infekcije”, istakao je ginekolog i otkrio šta bi trebalo da se uradi kako bi se stao na put ovakvim i sličnim pojavama.

Ovim ludostima, kaže doktor, možemo da stanemo na kraj uvođenjem zdravstvenog vaspitanja.

“Pričam i kao roditelj i kao lekar. Kad bi ta deca imala pravu informaciju šta može da im se desi, siguran sam da bi razmislila da li bi ovo uradila. Njima su mreže veliki izazovi, ali ona ne mogu da budu ni svesna posledica. Zato smo mi stariji tu, posebno mi iz struke, jer se nama uglavnom veruje. Treba da im dođemo na noge, u njihove učionice i vrlo otvoreno razgovaramo. Kad se susretnu sa stručnim licem koje im priđe na pravi način, ona žele i da saslušaju. Prepušteni tim društvenim mrežama, ne razgovaraju o tome s roditeljima”, smatra dr Vanja Milošević.