in

Mokrenje pod tušem? Uroginekolog otkriva zašto treba odmah da promenite ovu lošu naviku, mnogi nisu ni svesni

Mokrenje pod tušem? Uroginekolog otkriva zašto treba odmah da promenite ovu lošu naviku, mnogi nisu ni svesni
Mokrenje pod tušem? Uroginekolog otkriva zašto treba odmah da promenite ovu lošu naviku, mnogi nisu ni svesni

Bez obzira da li ste sami preuzeli tu naviku ili ne, većina ljudi definitivno mokri pod tušem s vremena na vreme.

Međutim, jedna doktorka je tačno objasnila zašto je to  loše za žene i zašto bi odmah trebalo da prestanu.

Uroginekolog dr Tereza ​​Irvin rekla je za TikTok: „Morate da prestanete da mokrite pod tušem. U prošlosti sam pominjala da je to pravilan stojeći položaj, to je ispravan položaj za mokrenje, ali to je samo za pražnjenje bešike.“

Dalje je objasnila da ovo nažalost trenira vaš mozak da ispušta urin svaki put kada čujete kako voda teče.

Shutterstock

 

Doktorka je navela eksperiment naučnika Ivana Pavlova sa psima koji je doveo do otkrića fenomena klasičnog uslovljavanja i uporedila mokrenje pod tušem sa njegovim eksperimentom.

Dr Irvin je nastavila: „Ne treba da to radite stalno, jer je to nešto kao dresura Pavlovljevih pasa, koji bi počeli da luče pljuvačku svaki put kada bi čuli zvonce.

,,A vaša bešika će poželeti da mokri svaki put kada čuje vodu”, dodala je doktorka. ,,Dakle, kad god perete ruke, perete sudove, bešika će vam, da tako kažem, patiti jer želi da mokri.”

 

 

To odražava osećanja dr Alisije Džefri-Tomas, koja je na TikTok-u upozorila svoje pratioce da bi mokrenje pod tušem moglo da ima ,,ogromne posledice”.

Dr Irvin i dr Džefri-Tomas nisu jedine koje poručuju ljudima da dvaput razmisle o mokrenju pod tušem, već i fizioterapeutkinja za žensko zdravlje Lusi Barouz, koja se složila sa njihovim upozorenjem.

Specijalista za karlično dno je rekla za portal Tyla: „Razumem njen stav. Ne bi bilo ozbiljno u nekim prilikama, ali ako to radite svaki put, to postaje način treniranja sebe.“

Barouz je takođe objasnila da postoji ispravan način odlaska u kupatilo, koji je inspirisan toaletnom stolicom koja vam pomaže da zauzmete pravilan položaj.

Nastavila je: „Vaša kolena treba da budu iznad kukova i karličnog dna. Kada ste u tom položaju, trebalo bi da se potpuno opustite.“

Barouz je dodala da „naginjanje napred takođe može pomoći“.   

 

 

Bonus video:

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /