in

Karatistkinja Snežana Pantić nije pobedila kancer dojke: Ovo su STANDARDNI I SKRIVENI smrtonosne bolesti, na koje treba da obratite pažnju!

Što se rak ranije otkrije, to bolje, tako da je važno redovno proveravati grudi na bilo kakve abnormalnosti. Njihova redovna provera će vam pomoći da razumete šta je normalno za vaše telo.

Redovnim pregledom grudi moći ćete brzo da primetite sve promene na grudima.

– Rano otkrivanje raka dojke poboljšava vaše šanse za potpuni oporavak. Rak dojk ima nekoliko različitih simptoma, od kojih je prvi obično kvržica. Međutim, to nije uvek slučaj.

Tri zabrinjavajuća znaka kože o kojima morate da povedete računa  su:

1. Zadebljanje kože

Jedan od prvih znakova raka dojke područje zadebljanog tkiva dojke. Stručnjaci kažu da će koža biti čvrsta ili gumena, a mogu se pojaviti i kvržice u predelu na kome je koža zadebljala. Normalno tkivo dojke varira u konzistenciji za različite žene i može se promeniti tokom vašeg menstrualnog ciklusa.

2. Udubljenja na koži grudi

Ovo je još  još jedan znak raka dojke. Ako je udubljenje uzrokovano rakom dojke, onda bi moglo da bude toplo i može da nabubri. Dojka takođe može biti osetljiva, a možda ćete osetiti i bol u ovoj oblasti.

3. Osip

Poslednji kožni simptom raka dojke je osip na ili oko bradavice. Ovo će obično biti osip koji je crven ili ljuskav i ponekad može izgledati slično ekcemu. Osip takođe može da proizvede svrab, zbog čega se ponekad može zameniti sa ekcemom. 

Ako primetite bilo koji, od ova tri znaka, neophodno je da posetite lekara opšte prakse.

Kada je reč o standardnim simptoma onu uključuju

  • Oticanje cele ili dela dojke
  • Bol u grudima ili bradavicama
  • Povlačenje bradavice (okretanje ka unutra)
  • Iscedak iz bradavice (izuzev majčinog mleka)
  • Otečene limfne čvorove ispod ruke ili blizu ključne kosti (ponekad to može biti znak širenja raka dojke čak i pre nego što je prvobitni tumor u dojci dovoljno velik da se oseti)

Mnogi od ovih simptoma takođe mogu biti uzrokovani benignim (nekanceroznim) stanjima dojke. Ipak, važno je da iskusan zdravstveni radnik proveri svaku novu masu dojke, kvržicu ili drugu promenu kako bi se uzrok mogao pronaći i lečiti, ako je potrebno.

Mlade žene bez simptoma trebalo bi da se podvrgnu svake godine ultrazvučnom pregledu grudi, a prvu mamografiju bi trebalo da zakažu već oko 40. rođendana. U slučaju pozitivne porodične istorije, savet je da mamografiju zakažete i ranije.

Veliku nadu kada je izlečenje u pitanju, daje novi lek, koji će se, nadamo se naći i na našem tržištu. Pembrolizumab smanjuje rizik od povratka ili širenja tumora za 37 odsto, a već je odobren u SAD.

Ovo je opasnije od KORONE: Stručnjaci kažu da to da li ćete imati produženi KOVID zavisi od ČETIRI FAKTORA!