in

Kada je vidimo “ODLEPIMO”: ZAŠTO se otimamo oko PUCKETAVE folije

Ako ne znate odogovor, a želeli biste da saznate mi smo tu da vam vam otkrijemo “tajnu” uz pomoć ovog teksta, prenose “Zanimljivosti dana”.

Proizvođač pucketave folije “Bubble Wrap”, koja se koristi za pakovanje lomljivih stvari, pre nekoliko godina objavio je da pravi novu verziju koja neće puckati.

Obožavatelji ove folije bili su razočarani, sve dok proizvođač nije objasnio da će se u novoj verziji vazduh seliti iz jednog mehurića u drugi, i da će “igra pucketanja” zapravo trajati “zauvek”.

Kejtlin Dilon, profesorka psihologije na koledžu “Vestern Nova Engleska”, objavila je studiju o uživanju u pucketanju ove folije još 90-ih godina.

Iako je to lagana tema za jedno naučno istraživanje, u svom radu Dilon joj daje težinu citirajući knjigu iz 70-ih o smirujućim moćima dodira.

– U antičkoj Grčkoj je bilo uobičajeno i još uvek je u jednom delu Azije – ljudi nose sa sobom neki kamen glatke površine, ili ćilibar ili žad. Prijatan osećaj dodirivanja glatkog kamena ima smirujući efekat. Brojanice kod religioznih hrišćana prave sličan efekat – piše Dilon i dodaje da kada uposlimo ruke ručnim radom, poput veza, opuštamo se. Isto važi i za pucketavu foliju.

Njeno istraživanje je pokazalo da su studenti koji su ispuckali dve folije bili mnogo smireniji i budniji.

Takođe, oni su imali lucidnije reakcije i bolje su donosili odluke.

Pucketanje folije smanjuje stres

Oslanjajujući se na teoriju Roberta E. Tajera, psihologa koji se bavio biološkim objašnjenjem raspoloženja,

Dilon tvrdi da je paralisanost sasvim prirodna ljudska reakcija na stres.

Kada nam preti realna opasnost, to pomaže jer imamo vremena da odlučimo šta ćemo uraditi – boriti se ili pobeći.

Slična stvar se dešava i kada smo nervozni ili pod stresom, pa su sitni, nervozni pokreti kao što su lupkanje prstima, mrdanje noge ili puckanje folije načini da mišićna napetost popusti, čime se smanjuje i nivo stresa.

– To je kompulsivna stvar. Viđala sam sekretarice koje se svađaju zbog pucketave folije. Očigledno je adiktivna i svi je žele – zaključila je Dilon.