in

Instruktorka Mira Jemović pokazuje VEŽBU za disajne puteve i REDUKCIJU stresa: Bolovi u LEĐIMA nestaju, a neophodno je da je redovno praktikujete

Fitnes instruktorka Mirjana Jemović Mačužić svakoga dana čitaocima potala Naj Žena preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje. Danas je na redu vežba Kamila, koja proizvodi potpuno suprotne efekte od pogrbljenosti – ispravlja kičmu i otvara grudni koš. 

Za šta je dobra ova vežba:

Isteže celu prednju stranu tela, skočne zglobove, butine i prepone

Isteže stomak, grudi i vrat.

Isteže duboke unutrašnje mišiće prepona.

Jača mišiće leđa.

Popravlja držanje tela.

Stimuliše organe stomaka i vrata

Primenjuje se u terapiji bolesti disajnih puteva, bolova u leđima i slabosti, kao i anksioznosti. 

Kako se izvodi vežba: 

⦁ Kleknemo na pod sa kolenima razmaknutim u širini kukova. Učvrstimo butine i zamislimo kao da podižemo sedalne kosti uvis. Kukove držimo meko koliko je moguće.

⦁ Učvrstimo prepone bedra guramo napred, kako bi se otvorila karlica. 

⦁ Udahnemo i poguramo ramena nazad i dole. 

⦁ Sa izdahom polako spuštamo ruku prema nozi i naginjemo se unazad i pokušamo da rukom dohvatimo petu. Ukoliko ne možemo da dohvatimo petu, vratimo karlicu malo unazad pa probamo ponovo. 

⦁ Polako sa sledećim izdahom spustimo i drugu ruku na drugu nogu. 

⦁ Svaki udah izvlači grudi napred, a ramena nazad. 

⦁ Sa nekim od sledećih izdaha možemo da spustimo i glavu unazad. 

⦁ Ostanemo u položaju 30 sekundi do jednog minuta. 

⦁ Sa udahom se polako podižemo snagom mišića stomaka i butina.

⦁ Nakon ovoga, možemo se odmoriti sedeći na potkolenicama. 

Ovu vežbu bi trebalo da radite oprezno ukoliko imate neuravnotežen krvni pritisak, migrenu, nesanicu, ili ozbiljne povrede leđa i vrata. 

Ne zaboravite – fizička aktivnost je bitna i za fizičko i za mentalno zdravlje svake osobe, pa vam preporučujemo da nas svakodnevno pratite i učinite dobru stvar, pre svega za sebe. A, kada smo dobri sebi, onda smo drugima, okolini, još bolji.

Opusti se čoveče, sa Mirom Jemović, svakog radnog dana na portalu Naj Žena i Youtube Alo! kanalu od 10.00h.

 

O INSTRUKTORKI 

Mirjana Jemović Mačužić je dugogodišnji instruktor fitnesa. Bavila se različitim oblicima fitnes programa, među kojima su pilates, step aerobik, haj-lou, aerobik, joga, džezersajz i njihove kombinacije. Trenutno vodi treninge pilatesa i održava različite korporativne treninge. 

Na instagram profilu Fitnes si ti pokušava da približi ideju da voditi računa o svom telu nije luksuz i ne zahteva mnogo vremena, te da je vežbanje dostupno svima, i onima koji nemaju novca i onima koji nemaju vremena. 

– Imamo jedno telo i jedan život, naša dužnost je da to što nam je dato održavamo. Ovo se odnosi na sve generacije – na mlade pred kojima će se tek naći različite trzavice, na roditelje koji ne samo da treba da vode računa o sebi, već i da daju dobar primer svojoj deci, na stare koji treba jesen života da provedu pokretni i vitalni – poručuje. 

BONUS VIDEO