in

I lekari ga se plaše: Ovaj virus napada staro i mlado, ali kod dece je užasan

U Srbiji hara stomačni virus koji pogađa uglavnom decu, ali ne zaobilazi ni odrasle. Virus hara najčešće u vrtićima jer ga deca najlakše prenose, a glavni simptomi su bolovi u stomaku, malaksalost, dijareja, mučnina, povraćanje i temperatura koja može da se javi, kaže pedijatar i alergolog dr Saša Milićević.

– Ima dosta slučajeva stomačnog virusa ovih dana i zato je sve više dece u domovima zdravlja. Kod rota i adenovirusa najčešća simptomatologija su povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja, malaksalost, temperatura i simptomi su izraženiji kod beba koje gube dosta vode te su one i najugroženije. Odrasli su manje ugroženi – objašnjava dr Milićević i dodaje:

– Virus se prenosi kapljičnim putem ili fekooralnim putem. Zbog toga se virus najčešće javlja u vrtićima i zato deca najčešće obolevaju.

Ponavlja se

Prema njegovim rečima najveći problem kod ovog virusa je što daje kratak imunitet.

– Za kratak vremenski period virus opet može da se ponovi. Majke često kažu da je dete isto to imalo pre nedelju ili dve, ali virus je taj koji obori imunitet i olakša da se druga infekcija lakše razvije – ističe doktor i naglašava da majke ne treba da prestaju da doje bebe ukoliko imaju dijareju jer se baš u mleku nalaze antitela.

Samo da ne dođe do dehidratacije

Dr Milićević kaže i da simptomi traju od tri do pet dana i za to vreme ljudi budu potpuno van funkcije.

– Veliki problem je upala sluznice creva, ali za ovaj virus je karakteristično da prođe samo od sebe samo je važno da ne nastane dehidratacija. Obično kažu da tada treba da se jede iako si bolestan, ali zapravo treba jesti što manje da bi se sluznica creva štedela. Treba uzimati dijetalnu hranu. Pored vode i čaja treba i uzimati rastvore elektrolita, dobar je pirinač, supa iz kesice, slani štapići, banana, ali treba izbegavati mleko i mlečne proizvode – navod dr Milićević za Kurir i dodaje:

Rota virus

Simptomi slični

– Što se tiče rota virusa simptomatologija je slična te se javljaju dijareja, povraćanje, malaksalost, gubitak apetita, temperatura koja je nekada prisutna. Jezik je obložen, koža suva kod dece – kaže dr Milićević

– Lekaru se treba javiti ukoliko se primete znakovi dehidratacije, da je koža suva, da je jezik obložen. Doktor može dati probiotik, a u tim situacijama se daje infuzija ili se odradi koprokultura da se vidi da li je stomačni virus, trovanje hranom ili pak bakterije i neodnošenja glutena, hrane, mleka…