in

hrana koja izaziva glavobolju – Najžena

hrana koja izaziva glavobolju – Najžena
hrana koja izaziva glavobolju – Najžena

Migrene su snažne, pulsirajuće glavobolje koje mogu početi iznenada i trajati satima, pa čak i danima. Hemijski spojevi prisutni u određenim namirnicama mogu suziti krvne sudove, što dovodi do pojačanog osećaja bola. Mnogobrojni faktori, uključujući menstrualni ciklus, manjak ili višak sna, stres, pa čak i određene namirnice, mogu izazvati migrenu.

Okidači migrene u hrani

Istraživanja su pokazala da hemijski spojevi poznati kao vazoamini, koji se nalaze u određenim namirnicama, mogu biti glavni prehrambeni pokretači migrene. Akademik i neurolog Vida Demarin ističe da je tiramin jedan od najčešćih vazoamina. Ovaj spoj može se naći u jogurtu, kiselom mleku, sirevima, crvenom vinu, suhomesnatim proizvodima i iznutricama.

Ostale namirnice koje izazivaju migrenu

Pored tiramina, postoje i druge namirnice koje mogu izazvati glavobolju, uključujući kofeinska pića, tamnu čokoladu i ribu. Crveni i beli luk, spanać, celer, cvekla, zelena salata, ananas, banana, avokado i šljive takođe mogu biti okidači. Hrana koja sadrži sirće, kvasac, nitrite i mononatrijum glutamat, veštački zaslađivač aspartam, tetrazin, sumporni dioksid, so i natrijum benzoat (konzervans) takođe spada u rizične namirnice.

Uticaj temperature hrane na glavobolju

Čak i temperatura hrane može uticati na pojavu glavobolje. Najbolje je konzumirati hranu koja je malo toplija i držati je na sobnoj temperaturi kako bi se smanjila mogućnost izazivanja migrene.

Hrana koja može pomoći

Sa druge strane, hrana bogata magnezijumom i vitaminom B2 može smanjiti učestalost bolnih glavobolja. Ove namirnice uključuju lisnato zeleno povrće, orašaste plodove, seme i integralne žitarice. Redovno konzumiranje ovih zdravih namirnica može pomoći u smanjenju učestalosti migrena i poboljšanju opšteg zdravlja.

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /