in

Godinu dana je imao SIMPTOM, za koji je mislio da je BEZAZLEN: Doktorka mu je otkrila rak DEBELOG CREVA, evo na šta treba da obratite pažnju!

Bavio se trčanjem i biciklizmom, a imao je utisak da tokom jutra nije imao dovoljno energije da završi trening.

Trenirao je za maraton u Njujorku i nadao se ličnom rekordu, ali jednostavno nije mogao da postigne rezultate koje je predložila aplikacija za asistirano trčanje za koju je trenirao.

Godinu dana Džon je patio od grčeva i bolova u stomaku i imao je poteškoća sa defekacijom. Trener u teretani je mislio da je dehidriran, pa je Džon pio više tečnosti. Hranio se zdravo, jeo voće i povrće, ali teškoće sa varenjem nisu prestajale. Prvo je otišao kod lekara opšte prakse, koji mu je preporučio povećan unos hrane bogate vlaknima. Rekao mu je da verovatno ima sindrom iritabilnog creva, ali tek kada je Džon prvi put video krv u stolici, uplašio se i vratio se lekaru. Poslao ga je na kolonoskopiju. Reč je o pregledu tokom kojeg se duga cev sa izvorom svetlosti i kamerom ubacuje u debelo crevo kako bi se tkivo detaljno pregledalo.

– Bila sam šokirana jer sam u njegovom crevu pronašla tumor veličine teniske loptice koji je umalo začepio rektum. Poslao sam Džona na hitnu operaciju da mu uklonim tumor, a trenutno je na hemoterapiji jer se rak proširio na jetru – objašnjava Susman. – Kada sam tek počela da radim kao lekar, retko sam pomišljala da mlad i zdrav čovek sa gastrointestinalnim smetnjama može da ima rak debelog creva. Nema šanse, to je bolest koja pogađa starije ljude. Ali to više nije slučaj. Iako je rizik mali, postoji velika i zabrinjavajuća šansa kojih bi svi trebalo da budu svesni. Rak debelog creva, posebno rektuma, najnižeg dela creva, u porastu je kod osoba mlađih od 50 godina.

Nedavna studija pokazala je nagli porast dijagnostikovanih slučajeva u starosnoj grupi od 20 do 29 godina – nastavlja doktorka. Ona kaže da su mehanizmi koji uzrokuju rak creva nepoznati, a neki ga povezuju sa gojaznošću i dijabetesom kao faktorima rizika, dok drugi veruju da je to povezano sa promenom mikrobioma, jedinstvene mešavine bakterija u našem telu. Takođe se veruje da antibiotici i loša ishrana mogu biti uzrok.

Simptomi raka debelog creva uključuju smenjivanje proliva i zatvora, krv u stolicu, anemiju, abdominalne grčeve, nagli gubitak težine…

BONUS VIDEO