in

Glava boli zbog creva: Svaki 5. Srbin pati od ovog poremećaja, “jedno je jasan znak, lečenje je zahtevno”

Glava boli zbog creva: Svaki 5. Srbin pati od ovog poremećaja, “jedno je jasan znak, lečenje je zahtevno”
Glava boli zbog creva: Svaki 5. Srbin pati od ovog poremećaja, “jedno je jasan znak, lečenje je zahtevno”

Od sindroma nervoznih creva u Srbiji pati svaka peta osoba. Najčešći simptomi koji prate nervozna creva jesu nadimanje, zatim krčenje u crevima, pojačana eliminacija gasova. Šta izaziva nadutost i poremećaj varenja? Kako se sa ovim sindromom živi i kako se on leči?

Istraživanja pokazuju da iritabilni kolon više pogađa žene nego muškarce. Sindrom nervoznih (IBS) iako u velikoj meri utiče na naše raspololoženje i način života, ipak još uvek se ne smatra bolešću. Dr Snežana Lukić za K1 TV ističe da je u pitanju sindrom, jer uključuje više različitih simptoma. Deklariše se više kao poremećaj nego bolest jer nema organske bolesti.

“Manifestuje se tako što pacijent ima bolove u trbuhu, zatvor, proliv ili naizmenično. Taj problem traje hronično – mesecima ili godinama”, započela je doktroka i osvrnula se zbog čega nastaje.

“Zavisi od ishrane, psihičkih stanja, stresne sitaucije, posebno anksioznost. Tačan uzork se ne zna, postoji ih više”, dodala je.

Prof. dr Dragan Popović istakao je da delom postoji i genetska predispozicija za nastanak sindroma nervoznih creva. Dodaje da između našeg mozga i trbuha postoji direktna neuronska veza. Postoji kategorija osoba koje imaju ventil za pražnjenje stresa u trbuhu i koji imaju jako nizak prag tolerancije na spoljašnje nadražaje. To su ljudi koji će reagovati trbuhom.

“Promenio se način ishrane, mlade osobe mnogo jedu instant hranu, brzi tempo života, 1.001 obaveza tokom dana i to je akumulirani stres koji prelazi crvenu liniju i organizam reaguje”, objasnio dr Popović za K1 TV.

Kada treba da se obratimo lekaru?

Prema poslednjoj definicija Roma IV kriterijuma, dominatan problem sindroma nervoznih creva jeste bol koji se javlja u trbuhu sa promenom režima crevnog pražnjenja. Dr Dragan Popović posebno naglašava da sindrom nervoznih creva neće proći sam od sebe, već nasuprot – vremenom se razvija.

Kako se leči sindrom nervoznih creva?

“Lečenje IBS je veoma zahtevno jer postoji više tegoba. Postoji obavezno bol, proliv ili zatvor i dodatni simptomi kao što su naduost, glavobolja, malaksalost, poremećaj mokrenja, intimni bolni odnosi. Doktor mora da reči onaj simptom koji je dominatan. Najčešće dominatni simptomi su bol, proliv, zatvor i nadutost. Obično se terapija sastoji od nekoliko lekova. Terapija najčešće traje nedeljama, do četiri meseca”, objasnila je dr Snežana Lukić i dodala da je drugi vid lečenja dijeta, dok je treći saradnja sa psihijatrom i razgovor, s obzirom da je IBS povezan sa stresom i emocijama.


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /