in

Endokarditis simptomi – Najžena

Endokarditis, retka i potencijalno smrtonosna infekcija unutrašnje opne srca zvane endokard, obično se javlja kada bakterije dođu u krvotok i stignu do srca. Simptomi se mogu razlikovati od noćnog znojenja do oticanja stopala, a drugi znak može biti prisutan na dlanovima.

Ako primetite crvene ili ljubičaste fleke na dlanovima ili prstima, preporučljivo je potražiti savet opšteg lekara, prenosi Mirror.

Početni simptomi endokarditisa slični su gripu i uključuju visoku temperaturu, drhtavicu, glavobolju, bolove u zglobovima i mišićima. Bez lečenja, infekcija može oštetiti srčane zaliske i poremetiti normalan protok krvi kroz srce.

Endokarditis se leči antibioticima koji se primenjuju infuzijom i za to će biti potrebno da budete hospitalizovani. Takođe je moguće da će biti potrebna hirurška intervencija kako bi se popravio ili zamenio oštećeni zalistak da bi se drenirao apsces.

Endokarditis je ozbiljno oboljenje, posebno ukoliko se razviju komplikacije, a rano dijagnostikovanje i lečenje su ključni za poboljšanje prognoze stanja.


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /