in

Dvanaest osnova idealne dijete: Čuveni gastroenterolog izneo svoju teoriju magičnih enzima koja donosi zdravlje i vitalnost

Gastroenterolog i hirurg Hiromi Šinaja je čuveni japanski lekar i autor nekoliko bestselera posvećenih zdravom načinu života.

Hiromi Šinaja je smatrao da je savremen pristup lečenja i uska specijalizacija štetna po čoveka jer se na primer, gastroenterolog bavi samo crevima i želucem, a zubar zubima. Ali u ljudskom telu je sve povezano. Ako se u zubu pojavi šupljina, to će odmah uticati na varenje. Zbog toga pacijent mora biti toliko obrazovan da sam tumači svoje rezultate i traži uzroke bolesti.

S druge strane Šinaja je govorio da nijedan lek ne može da nam pomogne, ukoliko ne promenimo ishranu i način života.

Prema njegovoj teoriji magičnih enzima, čovekovo zdravlje presuši i život prestaje ako se “enzimski potencijal” iscrpi.

 

 

Poznato je da u našem telu postoji oko pet hiljada vrsta raznih enzima. Tri hiljade enzima proizvode crevne bakterije, a ostali ulaze u telo hranom. Iz toga sledi da ako jedemo kompletnu hranu bogatu enzimima, imaćemo visok “enzimski potencijal”, neprobojan imunitet i živećemo dug i aktivan život.

1. Jedite hranu bogatu enzimima.

2. Držite se dijete koja se sastoji od 50% žitarica, 35-40% povrća i voća i samo 10-15% mesa.

3. Pokušajte da jedete samo nerafinisane žitarice.

4. Jedite više sveže, neprerađene hrane.

5. Ograničite unos mlečnih proizvoda što je više moguće.

6. Birajte ribu umesto mesa. Meso ne povećava vitalnost. Ubrzava ne samo razvoj, već i proces starenja.

Shutterstock

 

7. Dnevna norma proteina (meso, riba) za osobu je približno 1 gram proteina po kilogramu težine. Za osobu od šezdeset kilograma dovoljno je 60 grama životinjskih proteina dnevno.

8. Izbegavajte margarin i prženu hranu.

9. Temeljno žvačite hranu i pokušajte da jedete male obroke.

10. Pijte najmanje 1,5-2 litre vode dnevno. Najbolje je piti ujutru, odmah po buđenju, a takođe i 1 sat pre svakog obroka – ovo je najbolji način da se zadovolji potreba organizma za vodom. Za samo trideset minuta voda će preći iz želuca u creva i, stoga, ni na koji način neće poremetiti proces varenja.

500-700 mililitara ujutru na prazan stomak;

500 mililitara sat vremena pre doručka;

500 mililitara sat vremena pre ručka.

Dvanaest osnova idealne dijete: Čuveni gastroenterolog izneo svoju teoriju magičnih enzima koja donosi zdravlje i vitalnost

Shutterstock

 

11. Izbegavajte što je moguće više kafu, zeleni i crni čaj. Dajte prednost biljnim, ovsenim i heljdinim čajevima ne više od 1-2 šolje dnevno.

12. Ako je moguće, nemojte jesti ni piti 5-6 sati pre spavanja. Ako osetite jaku glad, pojedit esamo malo voća.