in

Dr Borović otkrio kako da odmah prestanete da pušite: Stavite ovaj rastvor u usta pre cigarete i neće vam pasti na pamet da zapalite

Da li ste znali da se svake godine uništi se oko 3,5 miliona hektara zemlje da bi se uzgajao duvan i raskrči 200.000 hektara šuma. Proizvodnja i transport eksploatišu vodu, fosilna goriva i metale, dok 4,5 biliona opušaka godišnje stvara toksični otpad koji ispušta na hiljade hemikalija u vazduh, vodu i tlo. Ovo bi, osim ugrožavanja vašeg i zdravlja vaših ukućana, možda mogao das bude još jedan razlog da ostavite cigarete, a kardiolog prof. dr Petar Borović otkriva tri najlakša načina da postanete nepušač.

Spas iz apoteke

– Najlakše je ostaviti duvan pomoću preparata na bazi citizina (biljne supstance), koji se kupuje u apoteci. Nema navale na hranu, nema nervoze i za tri do pet dana se postaje nepušač. Za to vreme citizin vezuje nikotinske receptore, te se gasi želja za duvanom, čovek zaboravi da pripali, nekima čak duvan počinje da smrdi. Kutija traje mesec dana, a kako je u pitanju biljni preparat, nema nuspojava – objašnjava dr Borović za “Informer”.

Potražite lekove na bazi citizina da bi vam bilo lakše

Drugi najlakši način jeste da, takođe u apoteci, kupite žvake sa nikotinom.

– Postoje one od dva i četiri miligrama, a slabije su i efikasnije zato što ove druge malo peckaju i neprijatne su. Čim se ustane ujutru, sažvaće se žvaka dva do tri puta, nikotin ulazi u mozak i želja nestaje. Žvaka se ne baca, čuva se između obraza i desni i žvaće na 10 do 12 minuta dok se ne potroši njen ukus, što je oko dva do tri sata. I ovaj metod je dobar, ali su lekovi efikasniji – naglašava naš sagovornik.

BONUS VIDEO