in

Doktor upozorio da ovakvu vodu nikad ne pijete: Leti je situacija još gora, a evo kako to utiče celokupno zdravlje

Voda je ključna za održavanje zdravlja i normalnog funkcionisanja tela. Naš organizam sastoji se uglavnom od vode, a ona je ključna za brojne vitalne funkcije. Pomaže u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti, reguliše telesnu temperaturu, pdstiče probavu i apsorpciju hranjivih materija i eliminaciju otpadnih proizvoda iz tela. Voda je važna za hidrataciju kože, zglobova i organa.

Nedovoljan unos vode može dovesti do dehidratacije, koja može da rezultira brojnim zdravstvenim problemima, uključujući umor, glavobolje, konstipaciju, problem sa koncentracijom i lošu probavu. Zato je  važno redovno konzumirati dovoljno vode kako bismo održali optimalno zdravlje i dobrobit.

Dr. Saurab Seti, podelio je važno upozorenje o opasnostima plastičnih boca za vodu. Naglašava da plastične boce sadrže nanočestice plastike koje mogu biti toksične i povezane sa raznim zdravstvenim problemima, poput raka i neplodnosti.

Leti je situacija još gora

Prema njegovim rečima, nedavna studija je otkrila da prosečna boca vode u SAD-u sadrži čak 240.000 ovih štetnih čestica. Na svom TikToku, doktor je podstakao ljude da prestanu da koriste plastične boce za vodu te umesto toga koriste višekratne boce od nerđajućeg čelika.

 

 

 

Pijenje iz plastičnih boca, posebno tokom vrućih dana je posebno štetno jer toplina može da prouzrokuje dodatno ispuštanje mikroplastike u vodu.

Setijev video je postao viralan, sa više od pola miliona pregleda. Osim toga, zabrinutost zbog mikroplastike u bocama za vodu poslednjih godina postaje sve veća, budući da se smatra da se mali komadići plastike mogu da se nađu u proizvodima kao nusprodukt procesa proizvodnje.

Iako neke studije sugerišu da izloženost mikroplastici može da ima negativne učinke poput oštećenja stanica, oksidacijskog stresa i upalnih reakcija, učinci na ljude još uvijek nisu potpuno istraženi i temelje se uglavnom na laboratorijskim studijama i istraživanjima na životinjama, bez konkretnih dokaza za direktni uticaj na ljudsko zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /