in

DOKTOR UPOZORAVA: Pre SRČANOG UDARA javlja se OVA promena na koži, taj znak vam može SPASITI život

 

Najčešći simptomi srčanog napada uključuju bol u grudima, otežano disanje i osećaj mučnine. Međutim, jedan simptom se javlja ranije.

Srčani udar nastaje zbog nedovoljnog dotoka krvi do srca, ali i usled nakupljanja masnih naslaga u arterijama koje, takođe, blokiraju dotok krvi.

Infarkt može da ima i fatalne posledice, a kako bi se one izbegle potrebno je na vreme reagovati. Pacijen kome se ukaže lekarska pomoć na vreme ima znatno veće šanse da preživi.

Istraživanje je ukazalo da osip na koži može biti najraniji znak koji ukazuje da vam predstoji srčani udar. Ova promena zapravo izgleda baš kao osip, a u stvari je reč o naslagama holesterola, prema tvrdnjama Američke akademije za dermatologiju.

Kada masne naslage zakrče arterije, višak holesterola se skladištiti u nekom drugom delu tela.

– Znakovi se mogu pojaviti na koži ili noktima. Iznenadne promene na koži poput sitnih izbočina ili osipa govore da imate nagli rasat holesterola. Ove promene se dešavaju kao posledica visokog nivoa triglicerida u krvi – kaže doktor Majk Moris.

– Mogu se javiti i crvene ili ljubičaste linije na prstima, ispod noktiju. To su zapravo oštećenja krvnih sudova koja nastaju pred infarktnog stanja.

Ako primetite ovu neobičnu promenu najboje bi bilo da posetite kardiologa i proverite zdravlje srca, savet je lekara.