in

Da li vam trnu ruke ili prsti? Evo na šta vas upozorava ovaj simptom

Trnci prstiju su vrsta parestezije – neurološko oboljenje ili neuropatski bol, koji nastaje kao posledica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema i ukazuje na više zdravstvenih problema.

Kada nam prsti trnu, javlja se peckanje u prstima, slično bockanju malim iglicama ili „peckanje“ u prstima šake. Peckanje prstiju obično je rezultat nedostatka dotoka krvi u prste ili oštećenja nerva, koji se proteže na šaku i prste. Pored toga, prsti mogu da trnu zbog infekcija, upalnih stanja ili osnovnog zdravstvenog stanja.

Peckanje prstiju je vrsta parestezije – neurološke bolesti ili neuropatskog bola, koji nastaje kao posledica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema. Javlja se u vidu peckanja, „iglica“, bockanja, peckanja ili peckanja. Peckanje prstiju nastaje usled nedostatka krvi, prekida ili lošeg snabdevanja krvlju određenog područja ili oštećenja nerava koji krvlju snabdevaju šaku i prste. Peckanje u prstima je obično privremeno i nestaje kada ruka počne da se kreće.

Šta može izazvati peckanje u prstima?

Mnoga medicinska stanja, kao što je dijabetes, mogu izazvati peckanje u prstima. Svaka aktivnost koja izaziva produženi pritisak na nerv, kao što su fine motoričke aktivnosti, pokreti koji se ponavljaju i spavanje na pogrešnoj strani ruke, takođe može dovesti do trnaca u prstima. Parestezije, peckanje šake i prstiju mogu biti uzrokovani sledećim stanjima i bolestima:

sindrom kubitalnog tunela (rezultat kompresije

ulnarnog nerva u laktu, obično u slučaju dugotrajnog

kucanje po tastaturi, držanje „miša“ ili držanje mobilnog telefona uz uho)

karpal tunel sindrom

polineuropatija (oštećenje perifernih nerava)

dugotrajno napeti mišići

Rainaudov sindrom

reumatoidni artritis,

nedostatak vitamina B12

Šta znači kada utrne mali prst ili kažiprst?

Prsti mogu da trnu i zbog ortopedskih stanja, koja komprimuju određeni nerv. Lekari navode da je u odnosu na to gde se peckanje ili koji prst utrne lakše utvrditi odakle dolazi problem:

trnci i utrnulost u malom i domalom prstu zajedno mogu biti znak uklještenja ili kompresije ulnarnog nerva u šaci, zbog problema sa ramenom, laktom ili zglobom

Utrnulost kažiprsta, zajedno sa abnormalnim senzacijama u palcu i srednjem prstu, može biti posledica problema sa srednjim nervom, kao što je sindrom karpalnog tunela.

Trnci u prstima, zajedno sa drugim simptomima, kao što su nejasan govor i glavobolja, mogu biti znak stanja opasnog po život, kao što je moždani udar, i zahteva hitnu medicinsku pomoć.