in

Da li MENSTRUACIJA zaista privlači AJKULE? Saznajte da li možete bezbedno da PLIVATE u moru i tokom ONIH dana

U raznim kulturama se verovalo da je žena “nečista” tokom menstualnog ciklusa. Sada je jasno da je to potpuna glupost, iako se i do danas negde drži to verovanje, zajedno sa ostalim zabludama.

Jedno od uverenja jeste da menstuacija prestaje u vodi. To bi zaista bilo prelepo i divo, da naš organizam po tom principu funkcioniše i da tokom letnjih dana, ona prosto nestane u vodi. 

Shutterstock

 

Da li ajkula može da me napadne tokom menstualnog ciklusa?

 – Nema dokaza u korist ove tvrdnje. Tačno je da ajkule privlači krv. Međutim, to krvarenje je zaista malo, a još kada se krv rasprši u vodi, ajkula mora biti maltene pored tebe da bi to osetila 

Sasvim je bezbedno da plivate za vreme menstruacije. Dovoljno je da budete oprezni kao što bi i inače bili u blizini drugih životinja –  kaže dr Stiv Kajiura iz laboratorije za ajkule na Univerzitetu Florida Atlantik.

Sam ulazak u vodu može učiniti da vam se čini da menstruacija nestaje. To je sve zahvaljujući pritisku vode koja okružuje vašu vaginu.

– Međutim to nikako nije istina, uzuzimajući bilo kakve zdravstvene probleme kao što su hormonski poremećaji zbog kojih vaša menstruacija preskače, vaša materica će nastaviti da odvaja svoju sluznicu bez obzira da li zaronite u more – dodala je ona. 

Shutterstock

 

Većina žena krvari samo 60 mililitara (oko tri do četiri supene kašike) tokom čitavih pet dana. 

Ipak, tokom mentuacije, bilo bi najpametnije da koristite tampone ili menstrualne čašice, kada se kupate u bezenu ili moru.