in

Da li imate gasove i zatvor? Obratite PAŽNJU, problemi sa želucem mogu prikriti rak jajnika

Simptomi želuca mogu biti maska ne samo raka jajnika, već i drugih karcinoma – objašnjava prof. dr n.med Marius Bidzinski, nacionalni konsultant u oblasti onkološke ginekologije, šef ginekološke onkološke klinike Nacionalnog instituta za onkologiju u Varšavi.

Žene posećuju svog lekara prekasno u uznapredovalom stadijumu bolesti. Na kasno otkrivanje raka jajnika utiče, između ostalog, i još uvek u mnogim delovima zemlje nejednak pristup lekarima i medicinskim uslugama, ili tabui vezani za ženske bolesti. 

„Dešava se da pacijenti imaju gastrointestinalne tegobe i da se leče dugim nedeljama u ordinacijama opšte prakse ili gastroenterologa. U međuvremenu, ako posle 3-4 nedelje lečenja gastrointestinalnih poremećaja nema efekta, a žena je u menopauzi, onda vredi posetiti ginekologa na pregledu, jer možda uzrok njenih tegoba leži negde drugde. 

Nije svaki tumor na jajniku rak jajnika

Još uvek postoji verovanje da probleme sa crevima izazivaju samo bolesna creva, a žene se plaše dijagnoze i taj strah ih tera da izbegavaju lekare, radije bi da žive u neznaju. Stoga, u kontekstu raka jajnika, vredi naglasiti da nije svaki tumor na jajniku rak jajnika.

“Očigledno, tumori jajnika nisu tako retka patologija. Mnogi od ovih tumora su neonkološki tumori, upalni tumori povezani sa endokrinim poremećajima. Nekoliko procenata ovih tumora se ispostavilo da su neoplazme. Želeo bih da razbijem stereotipni pogled na ovu bolest da ako imam rak jajnika umirem, jer nije tako. Danas imamo mnogo mogućnosti i načina da čak i pacijenti sa uznapredovalim karcinomom mogu da žive 5 ili 10 godina ako ih leči stručni tim, sa pristupom savremene tehnologije i lekovima nove generacije“ – objašnjava prof. dr hab. n. med Marius Bidzinski.

BONUS VIDEO