in

ČUVENI KARDIOLOG RAZBIJA ZABLUDE Masti čuvaju zdravlje, a evo šta nas uništava i deblja

Bezbroj puta smo do sada čuli da su masti štetne za zdravlje, jer začepljuju arterije, povećavaju rizik od bolesti srca, uzrokuju gojaznost…Ali, britanski kardiolog dr Asim Malhotra tvrdi upravo suprotno. I daleko od toga da je jedini!

Naime, nova istraživanja pokazuju da je neprijatelj broj jedan vašeg tela – šećer. Osim toga, dr Malhotra tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje i da postoje brojni dokazi koji pokazuju da masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, nego ishrana koja uključuje punomasne mlečne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Dr Malhotra ohrabruje svoje pacijente da jedu masti, ali da izbjegavaju “lajt” proizvode.

Savjetujem im da jedu punomasne proizvode i namirnice koje sadrže zasićene masti. Kada im još napomenem da se drže podalje od svega što navodno snižava holesterol, gledaju me otvorenih usta”, kaže kardiolog.

On je objasnio i da svi proizvodi koji navodno snižavaju holesterol povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu (glavni) krivac za gojaznost.

“Izbegavao sam punomasne proizvode, vežbao, ali sam i dalje imao masnoću na stomaku. Tada sam počela da istražujem uticaj masti na zdravlje”, kaže doktor.

Dr Malhotra tvrdi da je najveća opasnost po zdravlje šećer, a sa njim se slaže i profesor pedijatar dr Robert Lustig. I on je proučavao uticaj masti i šećera na gojaznost kod dece i zaključio da proizvodi koji sadrže šećer treba da imaju istaknuta upozorenja, kao i cigarete ili neka alkoholna pića.

“Sve više stručnjaka smatra da glavni krivac za prekomernu težinu i čitav niz srodnih bolesti nije mast, već šećer. Ne debljate se od masti, kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete”, ističe kardiolog, a dr Geri Tobs upozorava da gojaznost nema veze sa brojem kalorija, već sa onim što mi jesti.

Tome u prilog govori i podatak da se oko 23 odsto stanovništva u Švedskoj pridržava dijete koja uključuje punomasne proizvode i što manje ugljenih hidrata.

Švedski stručnjak dr Andreas Enfeld, koji je osmislio program ishrane sa manje ugljenih hidrata i više masti, ističe da mnogi misle da je njegova dijeta „tempirana bomba”, ali dok je gojaznih sve više svuda u svetu, činjenica je da se broj ljudi sa viškom kilograma u Švedskoj postepeno smanjuje.

Istraživanje Švedskog zdravstvenog saveta pokazalo je da je ova vrsta dijete najbolja, ne samo za mršavljenje, već i za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod gojaznih osoba.

Pored toga, dve studije koje je 2014. godine sprovela Alijansa za medicinska istraživanja na Univerzitetu Kembridž otkrile su da zasićene masti iz mlečnih proizvoda, kada se konzumiraju u umerenim količinama, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.