in

Brza i zdrava večera koja podstiče metabolizam i topi kilograme

Zdrava večera rutina je koju bi svako ko vodi računa o svom zdravlju, telu i duhu trebalo da uvede u svoj život i plan ishrane. Koliko ste se samo puta zapitali “Šta jesti za večeru i kako uopšte izgleda zdrava večera”?

Potpuno razumljiva nedoumica.

Zdrava večera, koja zasiti, a pritom je i ukusna, deluje kao ideal koji je nemoguće dostići, za šta su odgovorni brojni članci koji nas upozoravaju da ne treba jesti kasno, a ni puno, kao i na to da pažljivo treba birati namirnice koje ćemo uneti za večeru.

Sledi dobro poznat scenario.

Dolazite kod kuće sa posla, pojedete par zalogaja zdrave namirnice čiji ukus ni ne volite, a zatim ostatak večeri provedete pokušavajući da ignorišete glad. U nekom trenutku, najčešće u “pola noći”, polako koračate ka frižideru i iz njega vadite sve što je oličje “nezdravog”. Jedete brzinom svetlosti i odlazite na spavanje sa ogromnim osećajem griže savesti.

Ujutru se budite umorni, često i naduti, a loše varenje i višak kilograma, ponavljanjem ove rutine postaju standardan deo vašeg života.

Vreme je za promenu loših navika!

Informisanost o tome šta jesti za večeru i kako izgleda zdrava večera, kao i recepti za večeru koja će biti zdrava, predstavljaju odličan put do zdravog večernjeg obroka kao uobičajenog dela svakodnevice, ali ravnoteže čitavog organizma.

Značaj večere i zašto je važna za organizam

Ukoliko se pitate da li bi uopšte trebalo da jedete večeru – da, večera treba da se konzumira svakog dana, bilo da želite da unapredite zdravlje ili uz to imate i cilj da skinete višak kilograma, i to ni jedan nutricionista neće poreći.

Zdrava ishrana podrazumeva užine i tri standardna obroka, a večera bi trebalo da bude poslednji obrok u danu i gastronomski finiš svakodnevice.

S obzirom na to da je večera poslednji obrok i da treba da organizam drži sitim barem još 10 sati – važno je da bude puna korisnih nutrijenata. S druge strane, pošto nakon večere sledi spavanje, a za ovo vreme organizam ne troši kalorije kao što to čini preko dana – večera ne bi smela da bude jaka, masna, a ni nezdrava.

Značaj koji zdrava večera ima za zdravlje i balans čitavog organizma ogleda se i u kvalitetu sna. Istraživanja su potvrdila da to što jedemo pred odlazak na spavanje umnogome utiče na to kako spavamo. Kvalitetan san snabdeva nas energijom, a nemiran san i insomnija mogu biti okidač za brojne zdravstvene probleme.

Nezdava večera tako predstavlja sinonim za loš san, višak kilograma i loše varenje, ali kakva bi onda trebalo da bude zdrava večera kako bi zadovoljila potrebu organizma za hranom, obezbedila miran san, ali i zadržala adut “zdrave”?

Zdrava večera – nutrijenti koje treba da sadrži

Ukoliko želite da počnete zdravo da večerate, neophodno je da znate koji nutrijenti se preporučuju za unos u ovom delu dana.

Evo šta bi trebalo da sadrži zdrava večera:

  • Proteine
  • Složene ugljene hidrate
  • Vitamine i minerale
  • Zdrave masti

Osim toga, ona svakako podrazumeva i unos probiotika koji blagotvorno deluju na crevnu floru i digestivni trakt, pa tako i na balans i zdravlje čitavog organizma.

Priprema kompletnog obroka tokom dana zahteva određeno vreme, a kako nismo uvek u prilici da spremamo, tražimo što laganije i kraće recepte. Ako ne znate šta da spremite za večeru, ovaj recept je odličan za vas.

Nutricionisti se slažu da bi poslednji obrok u toku dana trebalo da bude lagan i pun hranljivih materija, a ovaj recept je upravo takav.

Glavni sastojak su čia semenke koje su za ljudski organizam veoma zdrave. Bogate su omega – 3 i omega – 6 masnim kiselinama, vlaknima, antioksidansima, proteinima, ali i manganom, magnezijumom, fosforom i kalcijumom.

Sastojci:

  • 4 kašike čia semenki
  • 2 banane
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • kašika meda
  • malo cimeta

Priprema:

Banane izgnječite, pa pomešajte sa svim sastojcima. Ostavite u frižideru sat vremena. Čije semenke će učiniti svoje i zgusnuti ovaj puding.

Recept za palentu koja smanjuje holesterol i skida kilograme

Druga po redu najzdravija večera je palenta na seoski način.Ovako pripremljena palenta ima neverovatan efekat na organizam.

Palenta snižava holesterol zbog dobrih masti koje sadrži, ali sadrži i dobra vlakna i složene ugljene hidrate, zbog čega će sprečiti pojavu viška kilograma.

Kako pravilno pripremiti palentu?

Sipajte 3,5 šolje vode u šerpu.

Zatim dodajte malo ulja i prstohvat soli.

Kada provri, smanjite temperaturu na minimum i uz stalno mešanje sipajte jednu šoljicu kukuruzne palente.

Prilikom mešanja preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog same oksidacije, do koje može doći pri upotrebi metalne kašike. Takođe, nećete pogrešiti ako u palentu dodate svoje omiljene semenke, začine ili povrće. Prijatno!

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /