in

Bol u stomaku, grčevi i nadimanje: Ovo su simptomi koji mogu da ukažu na neizlečivu bolest

 

Nadimanje, grčevi, gasovi, bolovi u stomaku i problemi sa pražnjenjem creva mogu biti simptomi različitih gastrointestinalnih problema. Jedan od tih problema je sindrom nervoznog debelog creva (SNDK), koji se često manifestuje upravo ovim simptomima. Međutim, važno je napomenuti da slični simptomi mogu takođe ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme, uključujući rak debelog creva.

Sindrom nervoznog debelog creva je funkcionalni poremećaj creva koji može biti izazvan stresom, emocionalnom napetošću ili promenama u crevnoj flori. Simptomi SNDK mogu varirati od osobe do osobe i često se javljaju u ciklusima. Iako su ovi simptomi neprijatni i mogu uticati na kvalitet života, SNDK nije povezan sa povećanim rizikom od raka debelog creva.

S druge strane, rak debelog creva je ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva hitnu medicinsku pažnju. Rak debelog creva se može manifestovati simptomima kao što su promene u crevnim navikama, kao što su dugotrajni prolivi ili zatvor, pojava krvi u stolici, neobjašnjivi gubitak težine, umor i anemija. Ovi simptomi mogu biti znakovi napredovale bolesti, stoga je važno da se osoba odmah obrati lekaru ako primeti bilo kakve promene ili simptome koji ukazuju na mogući rak debelog creva.

Da bi se utvrdila tačna dijagnoza i isključio rak debelog creva, lekar će obično preporučiti dodatne pretrage kao što su kolonoskopija, sigmoidoskopija, CT kolonografija ili analiza stolice na okultno krvarenje.

U zaključku, iako sindrom nervoznog debelog creva može uzrokovati neprijatne simptome poput nadimanja, grčeva i gasova, važno je biti svestan da slični simptomi mogu biti i znakovi ozbiljnijih problema, kao što je rak debelog creva. Ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti u vezi sa simptomima koje doživljavate, uvek se konsultujte sa kvalifikovanim zdravstvenim stručnjakom koji će vam pružiti odgovarajuću dijagnozu i tretman.