in

Alergija na alkohol: Doktorka otkriva koji su najčešći simptomi, a jedan je veoma opasan

Mnogi ljudi kada popiju neku čašu više u provodu, sutradan imaju mamurluk i glavobolju. Međutim, neki mogu imati i teže reakcije na alkohol, koje mogu ukazivati na alergiju. Doktorka Ema Kaningam izdvojila je najčešće znakove upozorenja na koži koji pokazuju moguću alergiju na alkohol.

Crvenilo

Alkohol može uzrokovati širenje krvnih sudova, što dovodi do crvenila kože, posebno na licu i vratu. „Ova reakcija češća je kod osoba s intolerancijom na alkohol, a posledica je genetskog nedostatka enzima pod nazivom aldehid dehidrogenaza 2 (ALDH2)”, ističe doktorka, a prenosi „Express“.

Osip

Alergijska reakcija na alkohol može izgledati kao koprivnjača, odnosno urtikarija. Ovaj osip, koji na koži nalikuje crvenim plihovima, može biti različitih oblika i veličina. Reakcija je često uzrokovana imunološkim odgovorom na određene sastojke u alkoholnim pićima, kao što su žitarice, kvasac ili sulfiti, kaže doktorka.

Shutterstock

 

Svrab

Alergija ili intolerancija na alkohol takođe može izazvati svrab koji se javlja odmah nakon konzumiranja alkohola ili se razvija postepeno. Može biti na jednom delu tela ili zahvatiti više delova tela.

Otok

U nekim težim slučajevima alergijska reakcija na alkohol može dovesti do oticanja usana, jezika, lica ili grla. Doktorka ističe da je ovaj slučaj poznat kao angioedem i može biti ozbiljna alergijska reakcija koja zahteva hitnu medicinsku pomoć. U tim je slučajevima važno je ostati smiren i što pre otići kod lekara, kako ne bi došlo do gušenja.

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /