in

Ako imate DIJABETES ili povišen HOLESTEROL, ovaj hleb obavezno jedite: Jedna vrsta je “lek”, druga pogoršava bolesti

Stručnjaci iz Roskachestva razgovarali su o prednostima svakog od njih, a takođe su razbili mitove u vezi sa tradicionalnim hlebom.

Ako oznaka sadrži natpis ‘hleb’ proizvod mora da sadrži brašno, kvasac, so i vodu, a sadržaj vlage mora biti najmanje 19 odsto. Industrijski hleb, onaj koji se nalazi u ponudi u prehrambenim radnjama i supermarketina, ne može da se pripremi bez pšeničnog ili ražanog brašna. Nekonvencionalno brašno koristi se samo kao dodatni sastojak, od kojih je svaki bogat određenim hranljivim sastojcima.

Brašno od amaranta (štira) je bogato proteinima i ne sadrži gluten. Sadrži aminokiseline arginin, treonin, izoleucin, lizin (neophodan za apsorpciju kalcijuma), valin, histidin, kao i gvožđe, masne kiseline, vitamine A i B.

Heljdino brašno sadrži cink, magnezijum, gvožđe, kao i vitamine B i E, antioksidante i biljne proteine. Ima nizak glikemijski indeks (pokazatelj uticaja ugljenih hidrata u hrani na porast šećera u krvi), stoga je pogodan za ljude sa dijabetesom. Heljdino brašno takođe ne sadrži gluten.

Kukuruzno brašno je bogato vlaknima, koja pomažu u snižavanju holesterola i izbacivanju telesne masti iz tela. Takođe sadrži proteine, vitamine grupa B, A, E i mnoge elemente u tragovima: magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, silicijum i druge. Kukuruzno brašno je bez glutena.

Brašno od celog zrna sadrži više biljnih proteina i vitamina grupe B, PP od rafinisanog brašna prve klase. Sadrži puno dijetalnih vlakana koja su neophodna za normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, kao i za prevenciju metaboličkih poremećaja i kardiovaskularnih bolesti.

Hleb od celog zrna pogodan je za ishranu ljudi sa dijabetesom, aterosklerozom i visokim holesterolom, kao i onih koji su na dijeti. Međutim, ovaj hleb se ne preporučuje kod bolesti gastrointestinalnog trakta, jer iritira stomak i creva i može da pogorša čir ili gastritis.

BONUS VIDEO