in

Gladovali su, povraćali ili su prekomerno vežbali: Poznate ličnosti koje su patile od POREMEĆAJA U ISHRANI

Poremećaji u ishrani su psihičke i fizičke bolesti koje karakteriše nezdrav odnos prema hrani. Oni mogu uticati na svakoga, bez obzira na godine i pol, ali postoje mnogi biološki, fiziološki i sociokulturni faktori rizika, kao što su nezadovoljstvo sopstvenim telom, lične traume, genetika, okruženje ili porodična istorija mentalnih bolesti.

Poremećaje u ishrani, kao što su anoreksija, bulimija, ne izbegavaju čak ni poznate ličnosti, žene ili muškarci. Neki su ih imali u detinjstvu ili adolescenciji, drugi pod uticajem šou biznisa. Sledeće ličnosti imaju nešto zajedničko – ohrabrile su se i javno progovorile o svojim iskustvima sa poremećajima u ishrani kako bi na njih upozorili i druge.

Lejdi Gaga

Tanjug/Ap

 

Lejdi Gaga je govorila o svojoj borbi protiv anoreksije i bulimije. – U srednjoj školi sam stalno povraćala . Tako da nisam toliko samouverena – rekla je ona.

– Želela sam da budem mršava mala balerina, ali bila sam senzualna italijanska devojčica čiji je otac svako veče imao ćufte na stolu. Kada sam stigla kući, rekla sam mu: ‘Oče, zašto nam uvek daješ ovu hranu? ‘ Moram da budem mršava – prisetila se pevačica.

Od jednog trenutka, međutim, bulimija je počela da utiče na njene glasne žice, a time i na pevanje.

– Smetalo mi je, pa sam morao da prestanem. Kiselina na vašim glasnim žicama je veoma loša, Ali oni koji ne pevaju možda neće imati ovaj izgovor dok ne bude prekasno. To je veoma opasno. A znala sam i preterano da vežbam – dodala je ona i rekla da se još uvek bori sa svojim telom. Na osnovu svog iskustva sa svojom fondacijom “Born This Way”, Gaga povezuje mlade ljude sa organizacijama koje im pomažu u percepciji tela, maltretiranju, problemima sa drogom ili alkoholom.

Tejlor Svift

Tanjug/Ap

 

U svom dokumentarcu Miss Americana od Netfliks-u, Tejlor Svift je podelila mnoga intimna pitanja – uključujući kako je patila od poremećaja u ishrani koji je skrivala od sveta. U dokumentarcu je rekla da nije dobro za nju da svakodnevno gleda svoje fotografije, nego su joj štetili i negativni komentari o njenom telu , na primer, kada joj je neko rekao da izgleda trudno. To ju je dovelo do perioda kada je prestala da jede.

– Mislila sam da je trebalo da se onesvestim na kraju koncerta ili usred njega, sada shvatam da ne, ako jedeš, imaš energiju, vežbaš, možeš da radiš sve ove emisije i da to ne osetiš. I to je to. Zaista, sada sam mnogo srećnija i nije me briga ako mi neko kaže da sam debela – rekla je Tejlor.

Demi Lovato

Tanjug/Ap

 

Odnos pevačice Demi Lovato sa svojim telom oduvek je bio komplikovan. Patila je od nedostatka samopouzdanja, što je bio izvor poremećaja u ishrani . Bolovala je od bulimije, samopovređivanja i zavisnosti od droga. Počela je da jede i povraća kada je imala 8 godina , kada je počela da radi i osećala se pod pritiskom. Ona hranu opisuje kao svoj najveći izazov do sada, a kako je otkrila u Simply Complicated, sve do ove godine pati od poremećaja u ishrani.

Rekla je da, iako se oslobodila zavisnosti od droge, nije bilo tako lako sa idejom da jede. Stalno razmišlja o svom telu i šta treba, a šta ne treba da jede. – Zavidim ljudima koji ne pate od poremećaja u ishrani jer bi mi život bio mnogo lakši – objasnila je ona.

Princeza Dajana

Shutterstock

 

Andrew Morton je 1992. objavio biografiju pod nazivom Diana: Her True Story. Sadržala je detalje o Dajaninom poremećaju u ishrani.

– Bulimija je počela nedelju dana nakon što smo se verili (sa Čarlsom), a za njeno prevazilaženje je trebalo skoro deceniju – rekla je Princeza.

– Moj muž je stavio ruku na moj kaiš i rekao: „Oh, malo smo se ugojili, zar ne?“ I to je pokrenulo nešto u meni, zajedno sa stvarima sa Kamilom – što nagoveštava Čarlsovu aferu sa njegovom sadašnjom suprugom. Čak i tadašnji izveštaji sugerisali su da je Dajanino duboko nezadovoljstvo njenom vezom poslužilo kao glavni okidač za bulimiju, koja se razvila tokom prve godine njenog venčanja 1981. Njena bulimija prikazan je i u četvrtoj seriji Kruna.

Princeza Dajana je javno govorila o svojim problemima sa bulimijom i samopovređivanjem, na primer u snažnom govoru 1993. Njen smeli govor o poremećajima u ishrani i ličnim borbama dao je hrabrosti mnogim ljudima da počnu da govore o sopstvenim takvim problemima. Princeza Dajana se borila da poveća razumevanje bulimije i pomogla je da se ovo pitanje skrene pažnja javnosti.

BONUS VIDEO