in

Primenite Ferberovu metodu: Da li je uspavljivanje bebe u naručju dobra ili loša navika?

 

Novopečeni roditelji se susreću sa brojnim, kako korisnim, tako i beskorisnim savetima. U moru dobronamernih ljudi koji su željni da pomognu, često se nađu neki koji u toj nameri koriste tonu ne baš proverenih informacija. A jedna od njih se odnosi i na uspavljivanje bebe u naručju.

Kada se radi o malim bebama, nema ništa loše u ovom načinu uspavljivanja.

“Bebe mlađe od četiri meseca treba da držite na način koji im je potreban, kako biste ih uspavali”, kaže Satja Nariseti, profesorka na odeljenju pedijatrije na Univerzitetu “Rutgers”.

Ali, bezobzira na to, stavite bebu uvek na njena leđa u krevetac nakon što zaspi, jer je to najsigurniji način.

“Nakon tri ili četiri meseca, kada beba razvije redovnije navike spavanja i sposobna je da spava veći deo noći, procenite da li je uspavljivanje u vašem naručju još uvek pravi način, jer su svako dete i svaka porodica drugačija”, kaže Nariseti.

Međutim, verovatno biste hteli da se rešiti ove navike pre nego što beba počne da hoda.

“Za njihov razvoj važno je da deca mogu da spavaju i da se smire sama”, kaže doktorka.

Kad se dete probudi tokom noći i samo ponovo zaspi bez plača i vaše pomoći, veština je koja će kasnije da bude i više nego praktična.

Treniranje spavanja, odnosno podsticanje deteta kako bi imalo redovnije navike spavanja uključuje stavljanje deteta u krevetac dok je još budno i puštanje da se samo uspava.

Ferberova metoda

Ferberova metoda podrazumeva da roditelji teše bebu usred noći, ali je zadržavaju u krevetiću, razvijajući na taj način samoumirivanje.

Ako želite da isprobate treniranje spavanja, najpre se obratite lekaru kako biste bili sigurni da nema nikakvih medicinskih prepreka, poput refluksa (stanje u kojem se želudačane kiseline vraćaju u jednjak, pa uzrokuju bolove i žarenje koje odrasli nazivaju gorušicom), koji bi mogli da ometaju bebu.

BONUS VIDEO