in

Ozbiljno upozorenje: Eksperti otkrivaju kako slušalice utiču na zdravlje vašeg deteta, nije mala stvar

Mnoga deca mogu trajno oštetiti svoj sluh puštajući glasnu muziku koju slušaju na slušalicama. To je ono što je otkrilo novo istraživanje.

Slušanje muzike, kao i raznih drugih sadržaja na raznim platformama, danas je prilično uobičajeno – preko slušalica. Od malih nogu svi već slušaju muziku i druge stvari na slušalicama. Naime, svako ima svoj ukus i izbore kada su sadržaji u pitanju, a svako želi i mir dok sluša taj sadržaj. I roditelji i deca. Ali znamo da naše uši nisu potpuno iste kao uši dece…

Prema nacionalnom istraživanju sprovedenom u SAD, dva od tri roditelja kažu da njihovo dete između 5 i 12 godina redovno sluša muziku i druge sadržaje na slušalicama – bilo spoljašnjim ili manjim slušalicama za uho. To uključuje polovinu dece uzrasta od 5 do 8 godina, opasno ranog uzrasta za izlaganje ušiju dugotrajnoj buci, kažu zdravstveni stručnjaci.

Shutterstock

 

„Poslednjih godina smo uglavnom bili zabrinuti zbog prekomerne upotrebe audio uređaja od strane tinejdžera“, rekla je dr Suzan Vulford, pedijatar sa Univerziteta u Mičigenu i ko-voditelj istraživanja. „Međutim, slušalice su postale popularnije i rasprostranjenije među mlađom decom, redovno ih izlažući intenzivnijoj buci.“ Vulford je objasnio da su mala deca osetljivija na potencijalnu štetu od izlaganja buci jer se njihov slušni sistem još uvek razvija. “Njihovi ušni kanali su takođe manji od ušnih kanala odraslih, što pojačava percipirani nivo zvuka.”

Polovina roditelja čija deca koriste slušne aparate kaže da njihova deca provode najmanje sat vremena dnevno sa slušalicama, dok svaki šesti kaže da tipičan dan uključuje najmanje dva sata korišćenja. To su pokazali rezultati ankete, a bilo bi zanimljivo videti kako je kod kuće.

Što se Amerikanaca tiče, prema anketi, deca najčešće koriste uređaje kod kuće ili u školi ili dok se voze u kolima. Četvrtina roditelja kaže da ih njihova deca povremeno koriste u avionima, a manje od 10% kaže da ih njihova deca koriste u autobusu, napolju ili u krevetu. Polovina roditelja se slaže da slušalice pomažu da se zabavljaju ili okupiraju njihovu decu.

Stručnjaci su zabrinuti

Ali stručnjaci su zabrinuti, do te mere da je Američka pedijatrijska akademija prošle godine objavila saopštenje u kojem se navodi da je neophodno smanjiti izloženost dece buci, što svakako uključuje upotrebu raznih vrsta slušalica za slušanje muzike ili sadržaja.

Dugotrajno ili ekstremno izlaganje velikim količinama buke može rezultirati gubitkom sluha ili tinitusom, što je stalno zujanje u ušima, ističu stručnjaci. Iako su deca oduvek bila izložena buci i to nije ništa novo, u prošlosti je ova izloženost bila veoma retka – kada su prisustvovali koncertu ili gledali vatromet. Danas je ovo daleko češće, a roditelji lako mogu da potcene potencijalnu štetu od prekomerne upotrebe slušalica.

slušalice

pixabay

 

„Male dlake unutar unutrašnjeg uha prikupljaju zvučne talase kako bi vam pomogli da čujete“, objasnio je dr Vulford. “Kada su oštećeni ili umru, gubitak sluha je nepovratan.”

Osim što šteti sluhu, izlaganje buci kod dece može uticati i na njihov san, učenje, nivo stresa, pa čak i na krvni pritisak, dodao je Vulford.

Prema anketi, samo polovina roditelja je rekla da je pokušala da ograniči upotrebu slušalica svoje dece tražeći od njih da naprave pauzu, postavljajući određena vremenska ograničenja za korišćenje ili koristeći tajmer. Zanimljivo je da je istraživanje takođe pokazalo da roditelji dece koja koriste slušalice duže od dva sata dnevno ređe postavljaju vremenska ograničenja ili ograničenja jačine zvuka, u poređenju sa roditeljima čija deca ređe koriste slušalice.

Ono što roditelji treba da urade je sledeće:

  • Pratite nivo jačine zvuka na uređajima Dobar način da proverite da li je audio uređaj preglasan je ako vaše dete sa slušalicama ne može da vas čuje kada ste na dohvat ruke.
  • Pridržavajte se pravila „60/60“ Ne slušajte muziku sa slušalicama duže od 60 minuta dnevno, i ne više od 60% maksimalne jačine zvuka.
  • Budite oprezni sa uređajima. Roditelji mogu da uzmu u obzir rizik od izlaganja buci kada kupuju uređaj za slušanje muzike za svoje dete. Malo je verovatno da će slušni aparati koji emituju manje od 70 decibela (dBA) izazvati štetu u vezi sa bukom. Takođe proverite da li se jačina zvuka može ograničiti na uređaju. 

     

 

Bonus video: