in

“Ne pravite od dece emocionalne invalide”: Ovo su TRADICIONALNE kazne kojima se VASPITAVAJU deca u Srbiji, a posledice su trajne

Slanje deteta u ćošak ‘na hlađenje’ je instant rešenje, kaže Kervin Raen, međutim:

U tom trenutku roditelj dobije ono što želi, da se dete smiri, ali kasnije shvati da odgaja ‘buntovnika’ako verovatno nema roditelja koji nije svoje dete nekad poslao u sobu ili u ćošak ‘na hlađenje’.

Australski poslovni strateg Kervin Raen koji se na svojim seminarima i radionicama često bavi i s roditeljstvom – kaže da bi ta metoda mogla dodatno pogoršati dečje ponašanje.

U videu s jedne nedavne konferencije na kojoj je nastupio Rae, inače i sam otac, objašnjava da takvo ‘hlađenje’ u vaspitanje deteta daje samo kratkoročne rezultate. 

– U tom ćete trenutku dobiti ono što želite, da se dete smiri, ali negde do detetove 14. godine shvati ćete da odgajate ‘buntovnika’ – rekao je. Objasnio je da, kad vaspitaju dete, roditelji ga istovremeno i ‘treniraju’, odnosno uče kako treba da se ponašaju u određenim situacijama, no iz slanja u ćošak ono neće naučiti kako da se nosi sa svojim osećanjima. 

– Zbog čestog će ‘hlađenja u ćošku’ dete tako izrasti u odraslu osobu koja će se kloniti i najmanjeg sukoba i rasprave, umesto da komunicira i da se s nekim ili s nečim na bilo koji način suoči, pa i posvađa kad je to potrebno – rekao je Rae, a prenosi The Sun.

– Ovo mi je trebalo – napisala je jedna mama na Instagramu i objasnila kako ‘oduvijek izbegava tako kažnjavati svoje dete’. Ona kaže i da je često osećala pritisak da svoje dete treba odmah umiriti s nekom sličnom metodom, ali je do sad to, ističe, uspešno izbegavala, znajući da je pozitivan detetov odgovor kratkotrajan.

– Sad ste mi potvrdili da to ne treba raditi, hvala – dodala je. Ipak, bilo je naravno i roditelja koji se nisu složili s razmišljanjima ovog stratega. 

– Slanje u ćošak treba poslužiti da se dete brzo ohladi i iskontroliše svoje osećaje – napisao je jedan tata koji kaže da je većina dece ‘tek tada spremna na razgovor’, te da ‘s nekom decom pre toga ne treba ni pokušavati pričati…’. 

– Jedini je problem što mnogi roditelji na taj razgovor kasnije zaborave – dodao je.