in

Danas čim ustanite uradite jednu stvar sa odećom: Narodno verovanje za dan Prepodobnih Očeva

Danas čim ustanite uradite jednu stvar sa odećom: Narodno verovanje za dan Prepodobnih Očeva
Danas čim ustanite uradite jednu stvar sa odećom: Narodno verovanje za dan Prepodobnih Očeva

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Prepodobnih Očeva poubijanih u manastiru Svetog Save Osvećenog.

Prepodobni mučenici Jovan i drugi, iz porodice Svetog Save Osvećenog kod Jerusalima. Ovaj slavni manastir, posećivan i od svetog Save srpskog, i obdaren od nekoliko vladara srpskih vladara.

Više puta napadat je od divljih Arapa, pljačkan i pustošen, no Promišlju Božjom, uvek je obnavljan i do danas sačuvan. U vreme carovanja Konstantina i Irine bi napadnut od Arapa i opljačkan. Monasi ne hteše bežati, nego savetujući se sa svojim igumanom Tomom, rekoše: “Mi smo odbegli iz sveta u ovu pustinju radi ljubavi Hristove, sramota je sad da bežimo iz pustinje iz straha od ljudi.

Ako budemo ubijeni ovde, bićemo ubijeni zbog naše ljubavi prema Hristu, zbog koga smo i došli ovde da živimo”.

– I tako odlučivši, dočekaju nenaoružani oružane Arape, kao jaganjci vukove. Arapi neke od njih strelama umrtve, a neke zatvore u pećinu Svetog Save, pa nalože vatru na ulazu, te ih dimom uguše.

Tropar

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

I tako mnogi od njih skončaju kao mučenici Hrista radi i presele se u carstvo Onoga koga su ljubili i radi čije su ljubavi izginuli. Česno postradaše pred Vaskrs 796. godine u vreme cara Konstantina i Irine i patrijarha jerusalimskog Ilije. No ubrzo postiže pravedna kazna divlje napadače. Vraćajući se svojim šatorima, oni se posvađaju i u uzajamnoj borbi svi izginu. To se dogodilo 796. godine.

Prema narodnim verovanjima na današnji dan treba završiti sve kućne poslove, ali i svu pocepanu odeću zakrpiti.

 


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /