in

Bio je OMILJENI dečiji PISAC: Optužilili su ga za BLUD i NEMORAL, a na DANAŠNJI dan je preminuo!

Čarls Latvidž Dodžson, kako je bilo pravo ime Luisa Kerola bio je matematičar i pisac koji je povremeno objavljivao poeziju i kratke priče  u časopisima i magazinima.

Printscreen/Youtube

 

 

Omiljeni hobi, fotografija

Pre objavljivanja romana koji će mu doneti svetsku slavu Kerol je počeo da se bavi fotografijom.Tada je bila  tek u povoju, pa se Kerol brzo istakao. Neki podaci iz njegovog dnevnika sugerišu da je pisac imao ideju da na ovaj način može dosta da zaradi.

Uskoro je počeo i da fotografiše decu,pre svega devojčice. Poznata je Kerolova izjava: “Deca su mi veoma draga, osim dečaka“.

Njegove fotografije dece rađene su u prisustvu roditelja, a mnoge od njih snimljene su u bašti, zbog prirodnog svetla koje je neophodno za dobru sliku.

Veruje se da je upravo – devojčica Alis Lidel, inspirisala Kerola da napiše roman “Alisa u zemlji čuda”. To nikada nije  zvanično potvrđeno.

Printscreen/Youtube

 

Druga devojčica, Beatris Hač bila je omiljena Kerolova manekenka, a insistirao je da je ona njegova muza. Bila je jedno od prve dece koju je pisac fotografisao potpuno nage, što je bio prilično smeo i neuobičajan potez.

Baš zbog toga je počelo da se nagađa da je pisac prikriveni pedofil.

U dokumentarcu koji je BBC emitovao 2017. godine “Tajni svet Luisa Kerola” autori su izneli tvrdnje da je Kerol čak i Alis i njene sestre fotografisao nage i da je činjenica da je porodica devojčica ubrzo posle toga prekinula svaki kontakt sa njim

– Ja verujem da je on bio zaljubljen u Alis, ali da je to duboko potiskivao i da nikada nije prešao granicu pristojnosti – ispričala je Vanesa Tejt, prapraunuka Alis Lidel i dodala da je čitavog života u porodici slušala o “misterioznom” odnosu koji je Kerol imao sa njenim precima.

U njegovu odbranu, ustali su istoričari Rodžer Tejlor i Edvard Vejkling koji su izračunali da tek nešto više od polovine Kerolovih fotografija prikazuju mlade devojke. Kerol je ipak fotografisao i muškarce, žene, lutke, pse, prirodu…

Printscreen/Youtube

 

Kako bilo, 1880. godine Luis Kerol je naglo prestao da se bavi fotografijo,  imao svoj studio i bio veoma popularan. Kao razlog odustajanja naveo je da mu taj rad oduzima previše vremena i da želi da se u potpunosti posveti pisanju.

 

ČETVORO DECE OSTALO JE BEZ MAJKE Ocu i sinu narušeno zdravlje, a porodici Mladenović potrebna je vaša pomoć!

Dete je PROGUTALO igračku, nakit ili neki LEK?! Naši doktori istuču da je NAJVAŽNIJE da roditelji urade OVO!